Passipoularidou’s Weblog

Σεπτεμβρίου 30, 2012

ΑΔΈΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΚΊΝΗΣΗ ΔΉΜΟΥ ΔΙΟΝΎΣΟΥ-Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της Α.Δ.Κ. Διονυσίου Ζαμάνη στο 4ο θέμα της 23ης Συνεδρίασης του Δ.Σ. της 24-09-2012 «Λήψη απόφασης για την έκδοση Ε/Ε της Τράπεζας Πειραιώς προς την Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. και έγκριση των όρων αυτής»

Filed under: ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ — passipoularidou @ 7:47 πμ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Picture

Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της Α.Δ.Κ. Διονυσίου Ζαμάνη στο 4ο θέμα της 23ης Συνεδρίασης του Δ.Σ. της 24-09-2012 «Λήψη απόφασης για την έκδοση Ε/Ε της Τράπεζας Πειραιώς προς την Ε.Υ.Δ.Α.Π.  Α.Ε. και έγκριση των όρων αυτής» έχει ως εξής:
Επ΄ αφορμής του θέματος για τα έξοδα εγγυητικής επιστολής της Τράπεζας Πειραιώς, θα ‘θελα να ρωτήσω ποιό είναι το ύψος του επιτοκίου που λαμβάνει ο Δήμος Διονύσου για τα 12.000.000 ευρώ που έχει κατατεθειμένα και γιατί από την πρώτη κατάθεση που κάναμε μέχρι σήμερα δεν έχουμε επαναδιαπραγματευτεί το επιτόκιο, ζητώντας εκ νέου προσφορές από όλες τις τράπεζες. Θυμίζω ότι δεν έχει ξαναέρθει θέμα της Ο.Ε από την αρχή της δημοτικής περιόδου μέχρι σήμερα. Δηλαδή η τράπεζα Πειραιώς, μετά τον αρχικό διαγωνισμό, μας δίνει το επιτόκιο που επιθυμεί και εμείς επί ένα χρόνο δεν παίρνουμε για τα 12.000.000 ευρώ καμία προσφορά από άλλη τράπεζα. Θα ‘θελα λοιπόν μια πειστική εξήγηση για αυτού του είδους την επιλογή, την  στιγμή που ο μέσος μικροκαταθέτης των λίγων  δεκάδων χιλιάδων ευρώ και όχι των εκατομμυρίων ανά τρίμηνο ψάχνει την επωφελέστερη τοποθέτηση για τις οικονομίες του. 

Πως ο Δήμος Διονύσου εμπιστεύεται με κλειστά μάτια, επί ένα χρόνο, την Τράπεζα Πειραιώς που μάλιστα τολμά, επιπλέον, να ζητά και για την έκδοση Ε/Ε, για χρήματα δηλαδή που ήδη είναι κατατεθειμένα σ’ αυτήν, έξοδα 5500 ευρώ ετησίως ή, άλλως, 1350 ευρώ το τρίμηνο;

Στο σημείο αυτό σημειώνω ότι η απώλεια έστω και μισής  ποσοστιαίας μονάδας επιτοκίου για το Δήμο σημαίνει θετική ζημία για τα οικονομικά του 60.000 ευρώ ετησίως.

Από  έρευνα αγοράς την οποία έχω κάνει, και πιστεύω ότι οι πληροφορίες μου είναι σωστές, το επιτόκιο που έχει λάβει ο Δήμος κατά την περασμένη χρονιά  σε τακτά χρονικά διαστήματα υπολείπεται έως και μία ποσοστιαία μονάδα από επιτόκια που λαμβάνουν καταθέτες με καταθέσεις που έχουν το 1/20 των χρημάτων που έχει ο Δήμος.

Ακόμα κι αν το επιτόκιο που λαμβάνει ο Δήμος είναι το υψηλότερο δυνατό, η επί ένα χρόνο μη διαπραγμάτευση με άλλη τράπεζα είναι επιεικώς περίεργη.

Στο σημείο αυτό, και για να επανέλθω ακριβώς στο θέμα, θα σας διαβάσω δύο αποσπάσματα  από την 20η συνεδρίαση του Δ.Σ στις 7/09/2011, που είχε θέμα «Καθορισμός  πιστωτικού ιδρύματος για την κατάθεση εσόδων του Δήμου Διονύσου». Στα  απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, στη σελίδα 88, ο Κος Αντιδήμαρχος, μεταξύ άλλων, λέει για την Τράπεζα Πειραιώς:

 «… απαντώ και σε ερώτημα συγκεκριμένου συναδέλφου, μας δίνει όλα τα προϊόντα και όλες τις υπηρεσίες δωρεάν, χωρίς καμία προμήθεια, είτε πρόκειται για μπλοκ επιταγών είτε πρόκειται για εγγυητικές επιστολές είτε για οτιδήποτε άλλο».

Επίσης στην σελίδα 100:

Κος Πέππας: « Αυτή τη στιγμή, στο επόμενο διάστημα, αν ξαναέρθει το θέμα για λήψη προσφορών, εγώ θα προσκαλέσω τις παρατάξεις να δημιουργηθεί ένα διαπαραταξιακό όργανο να ελέγξει τις προσφορές. Αυτή είναι η πρόταση που μπορώ να κάνω εγώ».

Το πρώτο απόσπασμα δεν επιδέχεται ευρύτερου σχολιασμού, διότι ουσιαστικά ακυρώνει το παρόν θέμα, αφού, όταν το σώμα  έλαβε απόφαση να καταθέσει τα χρήματα του Δήμου στην Τράπεζα Πειραιώς, είχε την διαβεβαίωση του  Κου Αντιδημάρχου ότι δεν θα έχουμε στο εξής έξοδα εγγυητικών επιστολών. Άρα προφανώς και δεν πρέπει να πληρωθούν αυτά. 

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο απόσπασμα, διαπαραταξιακή επιτροπή από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Έχει περάσει ένας χρόνος, θα έπρεπε να έχουν γίνει τέσσερεις, και εγώ προσωπικά δεν έχω κληθεί σε καμία. 

Προτείνω το θέμα να αναβληθεί και να επανεξεταστεί, αφού είχαμε λάβει διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχουν έξοδα εγγυητικών επιστολών.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: