Passipoularidou’s Weblog

Οκτώβριος 6, 2012

Δήμος Διονύσου-Ένσταση κατά του φωτογραφικού διαγωνισμού για την προμήθεια οργάνων κλπ παιδικών χαρών

Filed under: ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ — passipoularidou @ 9:03 πμ

 

“Φωτογραφίζοντας” τα … ζώα του δάσους

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 5 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2012

by  http://dionysoskoufitsa.blogspot.gr/2012/10/blog-post_5.html#more 

Την περασμένη Δευτέρα υπεβλήθη ενώπιον της Οικονομικής Διεύθυνσης (ΤμήμαΠρομηθειών) του Δήμου Διονύσου ένσταση κατά της υπ’ αριθ. 2055 απόφασης του Δημάρχου Διονύσου (19/9/12, Α.Π. 28010). Η απόφαση του Δημάρχου καθόριζε τους όρους και το αντικείμενο ενός ανοικτού διαγωνισμού 230.000 ευρώ για την «Προμήθεια και αντικατάσταση οργάνων παιδικής χαράς και Ελαστικών Πλακιδίων Ασφαλείας σε δύο (2) παιδικές χαρές του Δήμου Διονύσου». 
 
Η ένσταση υπεβλήθη από μια ενδιαφερόμενη εταιρεία, που κατήγγειλε ότι ο διαγωνισμός ήταν φωτογραφικός ως προς τις προδιαγραφές του. Έτσι, αν και το κριτήριο κατακύρωσης ήταν τυπικά η χαμηλότερη τιμή, οι φωτογραφικές διατάξεις του διαγωνισμού απέκλειαν κάθε άλλο ενδιαφερόμενο και προσδιόριζαν ως κατάλληλο ανάδοχο μία και μόνο εταιρεία και μάλιστα με πολλαπλάσιο κόστος!
Σύμφωνα με την ένσταση – καταγγελία, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΑΔΚ:
1. Οι τεχνικές προδιαγραφές των παιχνιδιών καθώς και του δαπέδου ασφαλείας, όπως αποτυπώνονται στην Τεχνική Περιγραφή, αποτελούν πιστή μετάφραση των τεχνικών προδιαγραφών των αντίστοιχων φυλλαδίων της Φινλανδικής εταιρίας Lapspet. Τα προϊόντα της Φινλανδικής εταιρείας εμπορεύεται στην Ελλάδα συγκεκριμένη ελληνική εταιρία, που έτσι φωτογραφίζεται επί της ουσίας ως μοναδική ενδεδειγμένη ανάδοχος του έργου.
2. Οι ονομασίες, οι περιγραφές χρήσης και τα σκίτσα φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στην Τεχνική Περιγραφή για τα παιχνίδια αποτελούν αντιγραφή και μετάφραση στα Ελληνικά των αντίστοιχων φινλανδικών που χρησιμοποιούνται από την Lappset!… Ενδεικτικά αναφέρονται “Το δάσος με τα ζώα” και “Το μονοπάτι της περιπέτειας” (βλ. σελ. 1 και 4 του αποσπάσματος της Τεχνικής Περιγραφής)
Παρότι μια απλή ανάγνωση της τελευταίας πείθει και τον πιο επιφυλακτικό αναγνώστη για το copy-paste, υπάρχουν δύο χονδροειδέστατα παραδείγματα, που έχουν “ξεχαστεί” στην προκήρυξη και “βγάζουν μάτια”.
·    Το πρώτο αφορά την περιγραφή της χρήσης των παιχνιδιών και βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 της Τεχνικής Μελέτης- Περιγραφής, όπου αναφέρεται το εξής: “Το μικρό παιδί εισέρχεται από το όργανο 138031Μ …”, όπου 138031Μ είναι ο κωδικός προϊόντος του αντίστοιχου οργάνου της Lappset, όπως φαίνεται από την εκτύπωση της ιστοσελίδας της… Δηλαδή, η μελέτη αναφέρεται ακόμη και στον κωδικό αριθμό του οργάνου συγκεκριμένης εταιρείας (!)
·    Το δεύτερο αφορά τις προδιαγραφές κατασκευής (υλικού) των παιχνιδιών και βρίσκεται στη σελίδα 5, όπου αναφέρεται το εξής: “Το οικολογικό ξύλο από το οποίο κατασκευάζεται το όργανο πρέπει να προέρχεται από σκληρή ξυλεία,Πεύκης του Aρκτικού Kύκλου, (pinus sylvestris) που μεγαλώνει σε συνθήκες θερμοκρασίας υπό του μηδενός….” (η επισήμανση με bold είναι της μελέτης). Εντελώς ‘τυχαία’ βέβαια, η Lappset βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο και μόνο από ξύλο τέτοιων συνθηκών είναι δυνατόν να κατασκευασθούν τα όργανα μιας παιδικής χαράς (ξύλο που θέλουν κάποιοι…)
Υπάρχουν όμως κι άλλα μαργαριτάρια, που διέλαθαν της προσοχής των αρμοδίων – δηλαδή, της ελληνικής εταιρείας και των υπηρεσιών δήμου – και που αποδεικνύουν το τι πραγματικά έχει γίνει. Για παράδειγμα:
·    Στη σελίδα 10 του συνημμένου αποσπάσματος της Τεχνικής Μελέτης, για τα πλακίδια του δαπέδου ασφαλείας, κατονομάζεται ρητώς το προϊόν «EUROFLEX FALL PROTECTION SLABS EPDM», της Γερμανικής εταιρίας «Kraiburg», που εμπορεύεται (και πάλι!) η συγκεκριμένη Ελληνική εταιρία.
·    Στη σελίδα 11, στην παράγραφο που αφορά την αντοχή σε ολίσθηση των ελαστικών πλακιδίων ασφαλείας, αναφέρεται το εξής: “Το δείγμα ελέγχθηκεγια αντοχή στην ολίσθηση με τη μέθοδο British Pendulum βάσει του ASTM E 303. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με τη συνεχή άμεση επίβλεψη της SGS U.S.  Testing Company Inc”.  Δηλαδή, τα πλακίδια ασφαλείας που θα επιλεγούν έχουν ήδη ελεγχθεί από συγκεκριμένη εταιρεία, που βρήκε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία, μάλιστα, και αναγράφονται στη μελέτη (!)
Το σημαντικότερο όμως είναι το σημείο της καταγγελίας που αφορά το κόστος του έργου.
Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη του Δήμου, για τα δύο επίμαχα παιχνίδια προϋπολογίζονται 51.400 και 13.760 ευρώ αντιστοίχως ανά τεμάχιο. Σύμφωνα όμως με την ενιστάμενη εταιρεία, το κόστος των παιχνιδιών με αντίστοιχες – αλλά μη φωτογραφικές – προδιαγραφές δεν ξεπερνά τα 15.000 και 6.000 ευρώ αντιστοίχως! Δηλαδή, είναι κατά 71% και 56% αντιστοίχως φθηνότερα…  Ένεκα όμως που στον Δήμο είναι … λάτρεις της φωτογραφίας, καλούμαστε (όλοι εμείς οι δημότες και κάτοικοι) να πληρώσουμε 88.320 ευρώ περισσότερα – μόνο για αυτά τα (2+2) τεμάχια… Δηλαδή σχεδόν το 40% του προϋπολογισμού του έργου!
Επιπροσθέτως, το κόστος των εργασιών για τις εργασίες θεμελίωσης, συναρμολόγησης και εγκατάστασης σύμφωνα με την μελέτη ανέρχεται σε 10.000 Ευρώ. Σύμφωνα με την ενιστάμενη εταιρεία, το κόστος αυτό θα αρκούσε για τις εργασίες θεμελίωσης πολυώροφης οικοδομής!…
Όλα αυτά δείχνουν καθαρά ότι ο Δήμος Διονύσου έχει ήδη επιλέξει τον προμηθευτή του – αλλά όχι με κριτήριο την κατώτερη προσφορά – δηλαδή την συμφερότερη για τον Δήμο. Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση που ανέδειξε το όλο ζήτημα στην ιστοσελίδα της με δύο αναρτήσεις:
«Αυτού του τύπου οι διαγωνισμοί μυρίζουν μαύρο χρήμα (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου, συνήθως, είναι μαύρο πολιτικό χρήμα) ή άλλου είδους αθέμιτες παροχές και αντιπαροχές.»
 
Έχω την εντύπωση ότι η ανικανότητα και φαυλότητα της δημοτικής αρχής από δω και πέρα δεν θα έχει όρια. Τεχνηέντως δε και σκοπίμως θα αρχίσει να μετακυλίεται (ως ευθύνη) στις υπηρεσίες. Αυτές όμως τι θα κάνουν; Θα καλύψουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, με κίνδυνο να βρεθούν οι ίδιοι μπλεγμένοι αργότερα; 
Κι εμείς; Θα παρακολουθούμε παθητικά την διαφαινόμενη κατασπατάληση των λίγων και πολύτιμων δημοτικών πόρων; Ή μήπως θ’ αποφασίσουμε κάποτε να ξεβολευτούμε και να κάνουμε κάτι;
Αναρτήθηκε από 
Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: