Passipoularidou’s Weblog

Οκτώβριος 23, 2012

Candida albicans είναι ένας μύκητας σαπρόφυτο

Filed under: ΥΓΕΙΑ — passipoularidou @ 2:09 μμ

Candida albicans.jpg
  Candida albicans σε ασφαλή μικροσκοπική πτυέλων       Candida albicans

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η ικανότητα των μυκητών  να  παράγουν παραισθησιογόνα είναι πιο ευρεία από ότι σκέπτεται κανείς και μπορεί να επηρεάσει άμεσα  την συμπεριφορά μας.   Υπάρχουν παραδείγματα εκούσιας αυτοκτονίες στο ζωικό βασίλειο εξαιτίας μυκητιακών μολύνσεων . Υπάρχουν ακρίδες που πνίγονται πέφτοντας σε μία λίμνη η μυρμήγκια που δαγκώνοντας την άκρη ενός χόρτου, μένουν γαντζωμένα στο πιο ψηλό σημείο του και στο τέλος γίνονται τροφή για το κοπάδι.

Τους  ανθρώπους  τους επηρεάσει άμεσα την συμπεριφορά και μπορεί να προκαλέσει καταθλίψεις, άγχος και κρίσεις πανικού.  Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη μυκητών και ο μύκητας Aspergillus Niger η Candida Albicans είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα.   Θα μιλήσουμε  για το τελευταίο σαν παράδειγμα:

Ο μύκητας Candida Albicans είναι ένας μύκητας που βρίσκεται μέσα σε όλους τους ανθρώπους.  Βρίσκεται στις επιφανειακές μεμβράνες και στις βλέννες .  Όταν είναι λίγοι είναι άβλαβοι. Αλλά όταν μεγαλώνει δραστικά η ανάπτυξη τους μπορεί να καταστρέφει την υγεία σας.  Θεωρείται μια από τις ασθένειας που ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί παρόλο που κυριαρχεί στον σύγχρονο άνθρωπο.  Σε ένα υγειές σώμα ο μύκητας Candida Albicans  βρίσκεται  σε μορφή μαγιά στον οργανισμό μας και ελέγχεται από τα φιλικά βακτηρίδια. Ωστόσο τα θεραπευτικά αντιβιοτικά και αυτά που βρίσκονται στις σάρκες, διαταράσσουν την ευαίσθητη ισορροπία που υπάρχει στα σώματα  μας.  Τα αντιβιοτικά μειώνουν και αποδυναμώνουν τα φιλικά βακτηρίδια και επιτρέπουν στην  Candida να ανθήσει.  Τα αντισυλληπτικά χάπια και η κορτιζόνη επίσης διαταράσσουν αυτή την ισορροπία

Ο μύκητας  Candida τρέφεται με ζάχαρη, υδατάνθρακες φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως η μπύρα , από το ξύδι  και από τα λουκάνικα.

Ο μύκητας Candida απελευθερώνει τοξίνες στο αίμα οι οποίες έχουν μία καταστρεπτική επιρροή στο νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα  και προκαλεί καρκίνο.

Τα συμπτώματα:

Κατάθλιψη

Επιθυμία για φαγητό (γλυκά, αλκοολούχα ποτά, σοκολάτες, κτλ)

Υπερβολική κούραση (υπερκόπωση)

Παχυσαρκία η υπερβολική απώλεια βάρους

Υπερβολικές αλλεργίες

Αλλεργίες σε ορισμένα φαγητά

Ημικρανίες

Οξυθυμία

Απώλεια μνήμης

Κολπικά προβλήματα

Αέρια και πρήξιμο κοιλιάς

Διάρροια η δυσκοιλιότητα

Πόνος στα αυτιά

SPM Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο

Μούδιασμα και πόνος στις αρθρώσεις

Θολωμένο μυαλό

Μεταξύ άλλων…….

Ο   μύκητας Candida επηρεάζει την καλή φυσική, πνευματική και συναισθηματική διάθεση.

Σήμερα ο μύκητας Candida  μπορεί να είναι μία από τις πρώτες αιτίες ασθενειών  και της παχυσαρκίας επίσης  επειδή δημιουργεί σαν μια κυκλική σκάλα που αντιπροσωπεύει την παρακμάζουσα υγεία.   Όταν ο μύκητας Candida εισέρχεται στο σώμα μας ζητά εναγωνίως υδατάνθρακες και  γλυκά, γεγονός που τον τρέφει ακόμα περισσότερο και κατορθώνει να αναπαράγεται με τέτοιο τρόπο που εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργεί μια μεγάλη σειρά συμπτωμάτων μεταξύ των οποίων μπορεί κανείς να βρει το υπερβολικό βάρος και η απώλεια βάρος.  Η μόλυνση από τον μύκητα Candida είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί επειδή βρίσκεται στον κάθε ένα μας σε μορφή μαγιάς.  Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε αν έχετε προσβληθεί από αυτόν τον μύκητα είναι να παρατηρήσετε την διατροφή και τα συμπτώματα σας.

Εάν νιώθετε την ανάγκη να τρώτε ζάχαρη, ψωμί και υδατάνθρακες και αισθάνεστε οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα η απλά δεν νιώθετε καλά, οι πιθανότητες να έχετε προσβληθεί από τον μύκητα Candida είναι πολύ μεγάλες, για αυτό το λόγο πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε την διατροφή σας.

Βασικά αυτή η αλλαγή είναι να τρώτε λαχανικά και πρωτεΐνες όπως ψάρια και βιολογικά κρέατα, να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες, τα ζαχαρώδη, τα αλκοολούχα ποτά, τα φαγητά που έχουν υποστεί  ζύμωση, ακόμα και τα φρούτα, τους χυμούς φρούτων ακόμα και αυτούς πού περιέχουν φρουκτόζη, μία ζάχαρη του φυσικού φρούτου.

Πρέπει να περιορίζονται σε μικρές ποσότητες τα γαλακτοκομικά προϊόντα διότι περιέχουν λακτόζη, επίσης   η ζάχαρη στο γάλα, είναι προτιμότερο σαν πρώτο βήμα να μην τρώμε αυτά τα προϊόντα.

Αυτή η αλλαγή στην διατροφή δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται διότι η επιθυμία να τρως ζάχαρη και υδατάνθρακες είναι πολύ μεγάλη.

Αφού έχει περάσει η μεγάλη σας επιθυμία να τρώτε ζάχαρη και υδατάνθρακες, σε μερικές μέρες θα έχετε πάλι τον έλεγχο της κατάστασης.

Μετά από μερικούς μήνες θα μπορέσετε να βάλετε πάλι  στην  διατροφή σας τα φρέσκα φρούτα.  Τα φρούτα πρέπει να τρώγονται μόνο με άδειο στομάχι. Τα φρούτα χωνεύονται εύκολα και κινούνται γρήγορα στο σώμα μας.  Ωστόσο, εάν τρώγονται με ένα φαγητό πιο βαρύ όπως η πρωτεΐνη το λίπος η το άμυλο , τα γλυκά φρούτα θα παραμένουν στο στομάχι κάνοντας ζύμωση και δημιουργώντας μια κακή χώνεψη.

Οι ζυμώσεις των φρούτων μπορεί τότε να κάνουν πιο σοβαρό το πρόβλημα του μύκητα Candida .  Αυτό γίνεται γιατί ο μύκητας τρέφεται επίσης από τις βιταμίνες που υπάρχουν στα φρούτα.  Επίσης μπορεί να προσθέσετε καστανό ρύζι στην δίαιτα σας.  Πρέπει να εξακολουθείτε να αποφεύγετε για μερικούς μήνες φαγητά που περιέχουν μαγιά (σαν το ψωμί, το κρασί και η μπύρα) για να κρατήσετε υπό έλεγχο την ανάπτυξη του μύκητα.

Ένα πρόγραμμα με συμπληρώματα βοτάνων θρεπτικά είναι τόσο σημαντική όσο είναι  η αλλαγή στην διατροφή.

Υπάρχουν μερικοί φυσικοί μύκητες που παρεμποδίζουν τον μύκητα Candida Albicans και είναι πολύ χρήσιμοι στην θεραπεία σας

Όταν καθαριστεί ο οργανισμός από τον μύκητα Candida, η ισορροπία των φιλικών βακτηριδίων μπορεί να αποκατασταθεί με acidophilus.  Έχει τεράστια οφέλη να αναρρώνετε με ένα τρόπο ζωής υγιεινό.  Η σκέψεις ξαναγίνονται ξεκάθαρες, το σώμα σας αρχίζει να αισθάνεται υγειές και ικανό για να συνεχίζετε μια ευτυχισμένη ζωή.  Στο μέλλον όταν δείτε ότι τα συμπτώματα επαναλαμβάνονται, θα αντιληφθείτε πιο γρήγορα ότι η διατροφή σας και ο τρόπος ζωής πρέπει να είναι ο κατάλληλος για να έχετε  την υγεία και την ευημερία σας.

Μια μικρή ποσότητα από τον μύκητα Candida στο σώμα μας είναι καλή διότι αναλαμβάνει να διαλύει τα υπολείμματα της πέψης .   Όταν ο οργανισμός μας είναι υγιής ο μύκητας Candida Albicans είναι κάτω από τον έλεγχο των φιλικών βακτηριδίων και του ανοσοποιητικού συστήματος  κρατώντας μια σταθερή ισορροπία στον οργανισμό μας.

Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από μύκητες η έχουν προδιάθεση σε τέτοιες μολύνσεις πρέπει να αποφεύγουν φαγητά πολύ εκλεπτυσμένα που  είναι αυτά που τρέφουν τον μύκητα Candida.  Επίσης πρέπει να αποφεύγουν  ραφιναρισμένη ζάχαρη, φρούτα, χυμούς φρούτων, υδατάνθρακες ραφιναρισμένοι και το αλκοόλ.

Οι σοβαρές μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, κοκκινίλα και όλα τα συμπτώματα που  ήδη εξηγήσαμε πιο επάνω.

Οι μολύνσεις από Candida είναι δύσκολο να πολεμηθούν.  Είναι ουσιώδες  να έχει κανείς ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να παλέψει εναντίον τους.

Οι μολύνσεις από Candida  μπορούν  να προκαλούν κολπίτιδα.  Αυτό προκαλεί φαγούρα των εξωτερικών και εσωτερικών γεννητικών οργάνων και συχνά εκκρίνεται ένα λευκό υγρό που μπορεί να είναι πυκνό

Είναι σημαντικό να σταματήσει κανείς την χρήση αντιβιοτικών διότι αυτά τείνουν να σκοτώνουν τα φιλικά βακτηρίδια που συμβιώνουν μαζί μας και ο μύκητας Candida γίνεται πιο λοιμογόνος και θα αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις. 

 

Dra Isabel Rosas

(Γυναικολόγος και μαιευτήρα. Μεταπτυχιακό στη Βιολογική Ιατρική)

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: