Passipoularidou’s Weblog

Δεκέμβριος 25, 2012

Ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης-Minos, King of Crete

Filed under: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ — passipoularidou @ 4:01 μμ
 • Vasw Dendropoulou…:

  Ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης, προκειμένου να κερδίσει απ΄ τα αδέρφια του το θρόνο προσευχήθηκε στον Ποσειδώνα να του στείλει από τη θάλασσα ένα ταύρο σαν σημάδι επιβεβαίωσης. Ορκίστηκε δε στο Θεό πως θα θυσίαζε το ζώο σαν προσφορά. Ο ταύρος εμφανίστηκε κι ο Μίνωας, κατέλαβε το θρόνο. Όμως…μαγεύτηκε απ΄ την ομορφιά του ζώου κι έτσι θυσίασε έναν άλλο και κράτησε τον θεϊκό ταύρο στο κοπάδι του. Καθώς θαλασσοκράτορας ο ίδιος γυρνούσε τη Μεσόγειο κάνοντας εμπορικές συναλλαγές, έμεινε στην πατρίδα η Πασιφάη η γυναίκα του βασίλισσα. Ωθούμενη απ΄ τον Ποσειδώνα, παρασύρθηκε σ΄ έρωτα ανάρμοστο για το ζώο. Ο Δαίδαλος της έφτιαξε μια ξύλινη αγελάδα για να παρασύρει τον ταύρο, όπως κι έγινε. Η Πασιφάη απ΄ αυτή την ένωση γέννησε ένα τέρας επικίνδυνο, κι έτσι ο Δαίδαλος έχτισε μετά από εντολή του βασιλιά, τον λαβύρινθο για να κρυφτεί το τέρας που τρεφόταν από νέους.
  Το πρωταρχικό λάθος δεν ήταν της βασίλισσας αλλά του βασιλιά. Είχεσφετεριστεί προς όφελός του ένα δημόσιο συμβάν, ενώ όταν περιβλήθηκε με το αξίωμα του βασιλιά, θα έπρεπε να πάψει να είναι απλός ιδιώτης. Η επιστροφή του ταύρου θα σήμαινε την άδολη υποταγή στις απαιτήσεις του ρόλου του. Έτσι, ο «ελέω θεού» βασιλιάς, έγινε ο επικίνδυνος τύραννος κατακτητής. 
  Η μορφή του τυράννου-τέρατος είναι γνωστή στις μυθολογίες, τις λαϊκές παραδόσεις ακόμα και στους εφιάλτες… Είναι ο σφετεριστής του κοινού κέρδους. Είναι το τέρας που άπληστα απαιτεί «τα πάντα για μένα». Το χάος που δημιουργεί εκτείνεται σ΄ όλη την έκταση της επικράτειάς του. Αυτό μπορεί να είναι το σπίτι, η ίδια η βασανισμένη ψυχή του, ή οι ζωές των άλλων που πληγώνει το άγγιγμα της φιλίας και συμπαράστασής του. Μπορεί βέβαια να πρόκειται και για έναν πολιτισμό. Το διογκωμένο εγώ του τυράννου αποτελεί κατάρα για τον ίδιο και τον κόσμο του, άσχετα με την ευημερία των υποθέσεών του. Είναι ο παγκόσμιος αγγελιοφόρος της καταστροφής, άσχετα άν ο ίδιος πιστεύει πως οι σκοποί του είναι ανθρωπιστικοί. Όπου ακουμπάει το χέρι του ακούγεται μια κραυγή, επίκλησης για το λυτρωτή ήρωα που θα φέρει τη λεπίδα, της οποίας η λάμψη, το άγγιγμα και η ύπαρξη θα λυτρώσουν τη χώρα.
  Ο ήρωας είναι ο άνθρωπος που υποτάχθηκε συνειδητά. Και… μόνο η γέννηση νικά το θάνατο-η γέννηση κάποιου νέου και όχι του ίδιου και παρακμασμένου πράγματος.
  Ο Θησέας που σκότωσε το Μινώταυρο, έφθασε στην Κρήτη, από μια άλλη χώρα. Αντιπροσώπευε το σύμβολο και τη δύναμη του αναδυόμενου ελληνικού πολιτισμού. ΄Ηταν το νέο και ζωντανό.

  Vasw Dendropoulou...:</p><br /><br /><br /><br /><br />
<p>Ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης, προκειμένου να κερδίσει απ΄ τα αδέρφια του το θρόνο προσευχή θηκε στον Ποσειδώνα να του στείλει από τη θάλασσα ένα ταύρο σαν σημάδι επιβεβαίωσης. Ορκίστηκε δε στο Θεό πως θα θυσίαζε το ζώο σαν προσφορά. Ο ταύρος εμφανίστηκε κι ο Μίνωας, κατέλαβε το θρόνο. Όμως...μαγεύτηκε απ΄ την ομορφιά του ζώου κι έτσι θυσίασε έναν άλλο και κράτησε τον θεϊκό ταύρο στο κοπάδι του. Καθώς θαλασσοκράτορας ο ίδιος γυρνούσε τη Μεσόγειο κάνοντας εμπορικές συναλλαγές, έμεινε στην πατρίδα η Πασιφάη η γυναίκα του βασίλισσα. Ωθούμενη απ΄ τον Ποσειδώνα, παρασύρθηκε σ΄ έρωτα ανάρμοστο για το ζώο. Ο Δαίδαλος της έφτιαξε μια ξύλινη αγελάδα για να παρασύρει τον ταύρο, όπως κι έγινε. Η Πασιφάη απ΄ αυτή την ένωση γέννησε ένα τέρας επικίνδυνο, κι έτσι ο Δαίδαλος έχτισε μετά από εντολή του βασιλιά, τον λαβύρινθο για να κρυφτεί το τέρας που τρεφόταν από νέους.<br /><br /><br /><br /><br /><br />
 Το πρωταρχικό λάθος δεν ήταν της βασίλισσας αλλά του βασιλιά. Είχε σφετεριστεί προς όφελός του ένα δημόσιο συμβάν, ενώ όταν περιβλήθηκε με το αξίωμα του βασιλιά, θα έπρεπε να πάψει να είναι απλός ιδιώτης. Η επιστροφή του ταύρου θα σήμαινε την άδολη υποταγή στις απαιτήσεις του ρόλου του. Έτσι, ο "ελέω θεού" βασιλιάς, έγινε ο επικίνδυνος τύραννος κατακτητής.<br /><br /><br /><br /><br /><br />
Η μορφή του τυράννου-τέρατος είναι γνωστή στις μυθολογίες, τις λαϊκές παραδόσεις ακόμα και στους εφιάλτες... Είναι ο σφετεριστής του κοινού κέρδους. Είναι το τέρας που άπληστα απαιτεί "τα πάντα για μένα". Το χάος που δημιουργεί εκτείνεται σ΄ όλη την έκταση της επικράτειάς του. Αυτό μπορεί να είναι το σπίτι, η ίδια η βασανισμένη ψυχή του, ή οι ζωές των άλλων που πληγώνει το άγγιγμα της φιλίας και συμπαράστασής του. Μπορεί βέβαια να πρόκειται και για έναν πολιτισμό. Το διογκωμένο εγώ του τυράννου αποτελεί κατάρα για τον ίδιο και τον κόσμο του, άσχετα με την ευημερία των υποθέσεών του. Είναι ο παγκόσμιος αγγελιοφόρος της καταστροφής, άσχετα άν ο ίδιος πιστεύει πως οι σκοποί του είναι ανθρωπιστικοί. Όπου ακουμπάει το χέρι του ακούγεται μια κραυγή, επίκλησης για το λυτρωτή ήρωα που θα φέρει τη λεπίδα, της οποίας η λάμψη, το άγγιγμα και η ύπαρξη θα λυτρώσουν τη χώρα.<br /><br /><br /><br /><br /><br />
 Ο ήρωας είναι ο άνθρωπος που υποτάχθηκε συνειδητά. Και... μόνο η γέννηση νικά το θάνατο-η γέννηση κάποιου νέου και όχι του ίδιου και παρακμασμένου πράγματος.<br /><br /><br /><br /><br /><br />
 Ο Θησέας που σκότωσε το Μινώταυρο, έφθασε στην Κρήτη, από μια άλλη χώρα. Αντιπροσώπευε το σύμβολο και τη δύναμη του αναδυόμενου ελληνικού πολιτισμού. ΄Ηταν το νέο και ζωντανό...


  Minos, King of Crete, in order to gain from his brothers in prayer was to Poseidon throne to send him out of the sea a bull as a sign of confirmation. He swore to God that he will sacrifice the animal like offer. The Taurus appeared and Minos, seized the throne. Though …entranced by the beauty of the animal and thus sacrificed another and kept the divine bull in the herd. As thalassokratoras he gyrnoyse the Mediterranean by trade, stayed home the Queen his wife Pasiphae. Spurred by the Neptunes, love washed away in an animal. Daedalus made of a wooden cow to lure the bull, as was. The Pasiphae from this Union gave birth to a dangerous monster, and thus Daedalus built after the King’s command, the maze to hide the monster that was fed by young.
  The primary mistake was not Queen but the King. Had usurped the benefit a public event, while when surrounded by the Office of the King, he should stop being a simple private. The bull’s return would mean the guileless role demands allegiance. So, the «divine right of Kings God» King, was the dangerous tyrant conqueror.
  The form of the tyrant-Monster is known in mythologies, the lore even in nightmares … Is the usurper of profit sharing. The monster is greedily requires «all about me». The mess that creates stretching to the full extent of its territory. This may be the House itself, the tortured soul, or the lives of others who are hurting the touch of friendship and symparastasis. Can of course be going for a culture. The inflated ego of the tyrant is a curse on him and his world, unrelated to the welfare of his affairs. Is the global Messenger of destruction, regardless if he believes that the humanitarian aims. Where resting his hand sounds a screaming, praying for the Redeemer hero who will bring the blade, which shine, the touch and the existence will redeem us country.
  The hero is a man who consciously surrendered. And … only the birth defeats death-the birth of a new and not the same thing and parakmasmenoy.
  Theseus killed the Minotaur, he arrived in Crete from another country. Represented symbol and the power of the emerging Greek culture. It was the new and vibrant …
Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: