Passipoularidou’s Weblog

Ιανουαρίου 3, 2013

ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ…!

Filed under: Uncategorized — passipoularidou @ 10:34 μμ

ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ…!

Χειμώνας, κρύο, θέρμανση, πετρέλαιο, ακριβές τιμές…

Μήπως, υπάρχει κάποιος απλός και ανέξοδος τρόπος να βελτιώσουμε τη θερμική άνεση του σπιτιού μας και ταυτόχρονα να προστατεύουμε και το περιβάλλον;

Ευτυχώς, υπάρχει. Επειδή όμως είναι πολύ απλός, εμείς τον περιφρονούμε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η θερμική ενέργεια στο εσωτερικό μιας κατοικίας προέρχεται από διάφορες πηγές, κυριότερες των οποίων είναι:

  • Η ηλιακή ακτινοβολία, που δέχεται και την οποία παγιδεύει το σπίτι
  • Η θερμική ενέργεια που παράγουν τα συστήματα θέρμανσης
  • Η θερμική ενέργεια που εκπέμπουν οι ηλεκτρικές συσκευές (φούρνος, εστίες, ψυγείο, λαμπτήρες, κτλ)
  • Η θερμική ενέργεια που εκπέμπουν οι ένοικοι.

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη, θα είχαμε μεγάλο οικονομικό όφελος, αν εκμεταλλευόμασταν τον πρώτο παράγοντα, δηλαδή την ηλιακή ακτινοβολία, για να θερμάνουμε το σπίτι μας.

Τα πράγματα είναι απλά, γιατί το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να αφήνουμε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι μας, τώρα το χειμώνα και να μην τον κλείνουμε απ’ έξω.

Πώς όμως, η θερμική ενέργεια του ήλιου εγκλωβίζεται μέσα; Γιατί δε βγαίνει, όπως μπαίνει; Η απάντηση βρίσκεται στο γυαλί. Χωρίς αυτό δε θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο.

Το γυαλί είναι διαπερατό από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά αδιαπέραστο από τη θερμική ακτινοβολία, που εκπέμπεται από το εσωτερικό του σπιτιού.

Με απλά λόγια. Όταν η ηλιακή ακτινοβολία εισέρχεται από τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα), εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του σπιτιού, γιατί δεν μπορεί να ξαναβγεί έξω (λόγω αλλαγής του μήκους κύματός της), αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του χώρου. Πάνω σε αυτό το «μυστικό» στηρίζεται η λειτουργία των θερμοκηπίων. Η τεχνολογία του γυαλιού ήταν γνωστή και στην αρχαία Αίγυπτο.

Τι πρέπει να κάνουμε:

  • Τώρα το χειμώνα, κατά τη διάρκεια της μέρας, δεν κλείνουμε παντζούρια/ρολά, ειδικά των νότιων ανοιγμάτων (αλλά και ανατολικών, ακόμα ίσως και δυτικών), από τα οποία έχουμε το μεγαλύτερο ενεργειακό όφελος.
  • Κλείνουμε οπωσδήποτε τα παντζούρια/ρολά των βόρειων ανοιγμάτων και οπωσδήποτε τα βράδια.
  • Τα βράδια πρέπει να κλείνουμε τα παντζούρια όλων των ανοιγμάτων, για να μην έχουμε απώλειες θερμότητας.
  • Τα βράδια επίσης, τραβάμε και τις κουρτίνες. Με αυτή την απλή κίνηση, μειώνουμε ακόμη περισσότερο τις απώλειες θερμότητας.

Αν εφαρμόσουμε αυτά τα απλά βήματα, θα έχουμε αρκετή έως σημαντική οικονομία, ανάλογα με το μέγεθος, τον ακριβή προσανατολισμό των ανοιγμάτων και το βαθμό πρόσβασης/διείσδυσης του ήλιου στο εσωτερικό της κατοικίας μας. Η εμπειρία μου μου λέει ότι σε μια κρύα, αλλά ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα, κερδίζω τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου (σε μέση θερμοκρασία χώρου) για πολλές ώρες, αν εκμεταλλευτώ όλα τα νότια ανοίγματα του σπιτιού μου, αφήνοντας τον ήλιο να μπει μέσα. Αυτοί οι 2 βαθμοί μεταφράζονται σε πολλά ευρώ, αν αναλογιστούμε ότι στη χώρα μας και ειδικά στη νότια Ελλάδα, οι μέρες ηλιοφάνειας, ακόμη και το χειμώνα, είναι πάρα πολλές.

Δυστυχώς, είναι συνηθισμένο το φαινόμενο των κλειστών ρολών/παντζουριών (ακόμα και των νότιων ανοιγμάτων) κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων χειμωνιάτικων ημερών.

Δεν είναι κρίμα να μην εκμεταλλευόμαστε αυτόν τον πολύτιμο σύμμαχο της τσέπης μας, αλλά ταυτόχρονα και του περιβάλλοντος; Αφού, όσο λιγότερο πετρέλαιο καίμε, τόσο λιγότερο επιβαρύνουμε το περιβάλλον!

Χρήστος Λούλας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ.

Τα νότια ανοίγματα ενός κτιρίου (πόρτες, παράθυρα) αποτελούν την κύρια είσοδο του ήλιου στο εσωτερικό του, το χειμώνα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει πάνω στο τζάμι (76-87%) εισέρχεται στο εσωτερικό του χώρου και απορροφάται από τα δομικά του στοιχεία, τον αέρα και τα έπιπλα.

Η απορρόφηση της ακτινοβολίας από τα στοιχεία αυτά, έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας τους. Στη συνέχεια, όταν αυτά θερμανθούν, αποδίδουν τη θερμότητά τους στα γύρω τους σώματα, που έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία. Τη χαμηλότερη θερμοκρασία σε έναν εσωτερικό χώρο, έχει συνήθως η εσωτερική επιφάνεια των τζαμιών, γιατί βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον εξωτερικό αέρα.

Έτσι, τα θερμά δομικά στοιχεία ακτινοβολούν θερμική ενέργεια προς τα τζάμια. Επειδή όμως, η συγκεκριμένη ακτινοβολία έχει μεγάλο μήκος κύματος (υπέρυθρη), δεν μπορεί να διαπεράσει το τζάμι, γιατί το «βλέπει» σαν αδιαφανές υλικό.

Άρα, η θερμική αυτή εκπομπή δεν μπορεί να διαπεράσει το τζάμι, εγκλωβίζεται στον εσωτερικό χώρο και αυξάνει τη θερμοκρασία των στοιχείων του. Αυτός είναι ο μηχανισμός παγίδευσης της ηλιακής ενέργειας, που εισέρχεται από τα ανοίγματα στον εσωτερικό χώρο.

Εικόνα 1 Ανάλυση της πορείας της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας σε τζάμι.

Βιβλιογραφία:

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική, παθητικά ηλιακά συστήματα, Ελένη Ανδρεαδάκη,University Studio Press

Το οικολογικό σπίτι, Κώστας Τσίπηρας, Νέα Σύνορα – Λιβάνης

Βιοκλιματικός σχεδιασμός-Καθαρές τεχνολογίες δόμησης, Παρατηρητής

Εγχειρίδιο σχεδιασμού, Παθητική ηλιακή αρχιτεκτονική, Κοινό Κέντρο Ερευνών

Κατοικία & εξοικονόμηση ενέργειας, Οικολογία & Δόμηση

ΠΗΓΗ: http://www.saronikosnet.gr/

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: