Passipoularidou’s Weblog

Ιανουαρίου 7, 2013

Γοργόνες!

Filed under: Uncategorized — passipoularidou @ 5:15 μμ

 

¤ Efi Kirki

Σήμερα,βρέθηκα κοντά στη θάλασσα και όπως την χάζευα αμέριμνη,νόμιζα ότι είδα ένα κεφάλι να ξεπροβάλλει μέσα απ’το νερό και χάθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα..φυσικά ήταν η φαντασία μου που οργίαζε εκείνη την στιγμή και οι αντανακλάσεις του ελάχιστου ήλιου στο νερό καθώς σκεφτόμουν με τι μύθο να καταπιαστώ απόψε για να σας παρουσιάσω..

και βρήκα λοιπόν με τι!!Θα ασχοληθώ με τις Γοργόνες! 🙂

Εγώ πάντα πίστευα ότι οι γοργόνες είναι πανέμορφα πλάσματα,με αστραφτερές ουρές στα χρώματα του διαμαντιού και του ουράνιου τόξου,με μαλλιά μακριά σε διάφορα χρώματα τα οποία τα στολίζουν αστερίες και μαργαριτάρια.Φαντάζομαι ότι έχουν μελωδική φωνή και είναι αυτές που έχουν την δύναμη να κάνουν το βυθό τόσο όμορφο!Όσοι μάλιστα πνίγονται,κυρίως νέοι άντρες,νόμιζα,ότι ερωτεύτηκαν κάποια γοργόνα και εκείνη θέλοντας να ζήσει μαζί του,τον τραβά στο βυθό χωρίς να υπολογίζει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει κάτω απ’ το νερό.Όταν πάλι βλέπει ότι αγαπημένος της έχει πεθάνει,κλαίει και οδύρεται,σηκώνει τρικυμίες και τυφώνες και απειλεί να βυθίσει όλα τα καράβια που είναι στη θάλασσα.Όταν ηρεμεί όμως,η θάλασσα είναι υπέροχη και γαλήνια και τα πλάσματα του βυθού παίζουν ανέμελα!Φαντάζομαι ότι δεν πρέπει ποτέ να θυμώσεις μια γοργόνα!Αλλά η μυθολογία απέχει κατά πολύ απ’αυτό που φαντάζομαι εγώ…Θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν πιο άσχημα πλάσματα!!Πάμε όμως να δούμε τι λέει η μυθολογία μας καθώς και η μυθολογία άλλων χωρών! 🙂

Γοργόνα είναι το μυθικό πλάσμα της θάλασσας,το οποίο έχει μορφή γυναίκας από τη μέση και πάνω και ψαριού από τη μέση και κάτω.Σε όλες τις χώρες του κόσμου,στη λαογραφία, στη λογοτεχνία,στον πολιτισμό,θα συναντήσουμε τις γοργόνες.Θρύλοι και μύθοι έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό το πλάσμα,που εξάπτει την φαντασία του ανθρώπου.Αγάλματα που αναπαριστούν γοργόνες υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου. 

Ο μύθος της γοργόνας είναι ένας μύθος ο οποίος υπήρξε σε πολλούς διαφορετικούς τόπους και εποχές, σε αντίθεση με τους περισσότερους μύθους λαϊκών παραδόσεων που είναι συνήθως πιο τοπικοί. Η πρώτη εμφάνιση σε κείμενα, βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία όπου λέει ότι οι γοργόνες γεννήθηκαν από τις φλεγόμενες γαλέρες των Τρώων, όπου το ξύλο έγινε σάρκα και αίμα για τις «πράσινες κόρες της θάλασσας». Ιρλανδέζικοι μύθοι λένε ότι οι γοργόνες μεταμορφώθηκαν από παγανικές γυναίκες την εποχή του διωγμού από τον άγιο Πατρίκιο. Άλλοι μύθοι παρουσιάζουν ότι γεννήθηκαν από τα πνιγμένα παιδιά κάποιου άγνωστου Φαραώ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στην ελληνική μυθολογία η ιστορία έχει ως εξής: Μετά την ήττα του Ουρανού,η Γαία έσμιξε και με τον δεύτερο γιο της τον Ωκεανό.Τα παιδιά τους είναι οι θεότητες της θάλασσας,των ποταμών,των λιμνών και γενικότερα του υγρού στοιχείου.Παιδιά του Πόντου και της Γαίας ήταν ο Νηρέας,ο Θαύμος,η Ευρυβία,ο Φόρκυς και η Κητώ. Ο Φόρκυς και η Κητώ (αδέρφια) «έσμιξαν» και έφεραν στον κόσμο τις τρεις Γραίες, επίσης τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, καθώς και τις τρεις Γοργόνες (Σθενώ, Ευρυάλη και Μέδουσαή Γοργώ, το κεφάλι της οποίας έκοψε ο Περσεύς μιας και ήταν η μόνη θνητή από τις τρεις).Η Σθενώ παράγεται από το ρήμα σθένω που σημαίνει είμαι δυνατός, έχω ισχύ.Συμβόλιζε τη δύναμη της θάλασσας και δεν γίνεται αναφορά σε κανένα προσωπικό της μύθο.Η Ευρυάλη παράγεται από το ευρύς και το αλς και σήμαινε την πλατιά θάλασσα. Μαζί με τη Σθενώ συμβόλιζαν την δύναμη και την απεραντοσύνη της θάλασσας.Ούτε κι αυτή αναφέρεται σε προσωπικούς της μύθους. Η Τρίτη γοργόνα η Μέδουσα είναι η κύρια γοργόνα γύρω από την οποία πλέκονται οι διάφοροι μύθοι.Τ’όνομά της παράγεται από το ρήμα μέδω που σημαίνει άρχω, κυβερνώ, κυριαρχώ, προστατεύω. Μέδουσα σήμαινε τη βασίλισσα, την προστάτιδα, αυτή που είχε οριστεί να φυλάει κάτι. Και οι τρεις λέγεται πως ήταν Κενταύρισσες, τις οποίες η Αθηνά μεταμόρφωσε σε απεχθή τέρατα, εξαιτίας της Μέδουσας. 

Επίσης,οι αρχαίοι Ελληνες τις καλούσαν νηρηίδες ή θαλάσσιες νύμφες (κόρες των νερών) ή σειρήνες (νύμφες σε απλά ελληνικά σημαίνει «των νέων γυναικών»). Σε αυτές τις αναφορές των Ελλήνων δεν είναι γυναίκες με ουρές ψαριών, αλλά απλά γυμνές γυναίκες που κολυμπούν στη θάλασσα ή βρίσκονται στα βράχια της ακτής ή στις παραλίες και στις όχθες των ποταμών. Στον ελληνικό μύθο υποτίθεται ότι οι σειρήνες ήταν κατά το μισό γυναίκες και στο άλλο μισό τους πουλιά επειδή είχαν την ιδιότητα να τραγουδούν με ωραία και στεντόρεια φωνή το τραγούδι τους.Τις βλέπουμε σε αναπαραστάσεις αρχαίων Ελληνικών αγγείων να σαγηνεύουν τον Οδυσσέα στην Οδύσσεια με το τραγούδι τους!

Περιγραφή:

Οι γοργόνες απεικονίζονται σαν τρομερά θηρία με μάτια άγρια,με φίδια για μαλλιά και με την αποκρουστική γλώσσα τους να κρέμεται έξω από το στόμα τους.Βέβαια πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι πρόκειται περί προκατακλυσμιαίων θεοτήτων κι όπως είναι φυσικό οι πιο σύγχρονες θρησκείες φρόντισαν να τις γελοιοποιήσουν είτε να τις αποδυναμώσουν.Ο Ησίοδος μας λέει ότι οι γοργόνες κατοικούσαν μακριά στις εσχατιές της νύχτας πέρα από τον Ατλαντικό ωκεανό, εκεί όπου κατοικούσαν οι Εσπερίδες.Η τοποθέτηση της κατοικίας τους στα δυτικά αναφέρεται σε όλους τους μύθους όπως παρατηρεί ο Στράβων.Στα “Κύπρια έπη” σαν κατοικία τους αναφέρεται το νησί Σαρπηδόνα ενώ κατά τον Πλίνιο τοποθετούνται σε κάποιο σύμπλεγμα νησιών που ονομαζόταν Γοργάδες.Στο γεγονός αυτό στηρίζεται και η άποψη ότι τα ονόματα των τριών γοργόνων δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα ονόματα τριών μεγάλων νησιών που βρίσκονταν στο σύμπλεγμα των Εσπερίδων.Όπως μας αναφέρει ο Ησίοδος,η Μέδουσα ήταν η μόνη από τις γοργόνες που έσμιξε ερωτικά και άφησε απογόνους.Από τον Ποσειδώνα γέννησε την στιγμή που της έκοβε το κεφάλι ο Περσεύς τον Χρυσάορα και τον Πήγασο το φτερωτό άλογο.Στον Όμηρο ο οποίος γνωρίζει το μύθο για τη θανατερή δύναμη της κεφαλής της Μέδουσας αναφέρεται μόνο μία γοργόνα κι αυτή είναι η Γοργώ.Κατά τον Διόδωρο τον Σικελιώτη (ιστορικό και συγγραφέα 80π.Χ.-20 π.Χ.) οι Γοργόνες ήταν ένα μυθικό έθνος γυναικών,που κατοικούσε στη Λιβύη κοντά στη λίμνη Τριπωνίδα και πολεμούσαν συνεχώς με τις γειτονικές φυλές των Αμαζόνων.Την περίοδο που βασίλευε η Μέδουσα,πολεμήθηκαν από τον Περσέα.Αργότερα ο Ηρακλής καταδιώκοντας τις Αμαζόνες εξαφάνισε και τις Γοργόνες.

Η Μέδουσα συνδέεται και με την Περσεφόνη.Είναι κι αυτή μια υποχθόνια θεότητα φοβερή κι αδυσώπητη που είναι ο τρόμος των ανθρώπων και δεν δείχνει ευμένεια σε κανέναν που θα τολμήσει να τη κοιτάξει.Κι όταν ο Ηρακλής κατέβηκε στον Άδη όλες οι σκιές έντρομες παραμέριζαν για να περάσει εκτός της σκιάς του Μελέαγρου και της Γοργόνας που δεν τον φοβόντουσαν!Μήπως όμως και το ίδιο της το όνομα δεν τις συνδέει;Το όνομα Περσεφόνη είναι σύνθετο από το Περσεύς και το φόνος, που σημαίνει δηλαδή “αυτή που φονεύθηκε από τον Περσέα”.

Στα νεότερα χρόνια και σε μια παράδοση που φτάνει μέχρι τις μέρες μας,ο λαός ήθελε την γοργόνα να είναι αδερφή του Μ. Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με αυτό το μύθο ή καλύτερα μια παραλλαγή του μύθου,ο Μ. Αλέξανδρος είχε εμπιστευτεί στην αδερφή του το νερό της αθανασίας το οποίο είχε αποκτήσει αφού σκότωσε το δράκο που το φύλαγε.Η αδερφή του όμως το έχυσε πριν προλάβει ο αδερφός της να το χρησιμοποιήσει κι έτσι αυτός την καταράστηκε να γίνει ψάρι από την μέση και κάτω και να πλανιέται μέσα στις θάλασσες.Η Γοργόνα όμως από συναίσθηση για το μεγάλο κακό που έκανε στον αδελφό της δεν τον μίσησε, αλλά από τότε όποτε συναντά κανένα καράβι το σταματά και ρωτά τους ναύτες «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;». Αν οι ναύτες απαντήσουν «Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει/ειρηνεύει», η Γοργόνα από τη χαρά της γίνεται ωραία κόρη,παύει τους ανέμους και τα κύματα,παίζει τη λύρα της και τραγουδά γλυκά τραγούδια.Αν όμως οι ναύτες απαντήσουν ότι ο Αλέξανδρος πέθανε,τότε η Γοργόνα αγριεύει,βυθίζει το καράβι και πνίγει τους ναύτες.

Οι Γοργόνες σε διάφορες χώρες:

Όσον αφορά τους μύθους άλλων χωρών για τις γοργόνες,στην Ιρλανδία αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι οι γοργόνες ζούσαν βαθιά κάτω από τη θάλασσα και τον θαλάσσιο πυθμένα!

Στα νησιά Shetland αναφέρουν ότι φορούν δέρματα ζώων και κολυμπούν στο νερό ενώ στη συνέχεια απομακρύνονται με τα πόδια στην γη!Οι νησιώτες επίσης πιστεύουν ότι είναι απόγονοι από γοργόνες!

Στα Orkney Islands ισχυρίζονται ότι οι γοργόνες δεν έχουν ουρές ψαριών, αλλά φορούν μακρύ μεσοφόρι που μοιάζει με ουρά ψαριού όταν κολυμπούν στη θάλασσα.Στην πραγματικότητα σε πολλές από τις προηγούμενες διηγήσεις δεν αναφέρεται πουθενά η ύπαρξη ουράς.Η έννοια της ουράς ψαριού είναι μια ιστορία που διαδόθηκε πολύ αργότερα στον κόσμο. 

Στην Ισπανία οι σειρήνες είναι συνώνυμες με τις γοργόνες.Σε πολλές ιστορίες,οι γοργόνες παρουσιάζονται να παίζουν μουσικά όργανα ή να χρησιμοποιούν καθρέφτη και χτένες.Κανένα θαλάσσιο πλάσμα δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο!Αντίθετα αυτή είναι μια γήινη συμπεριφορά των γυναικών και κάπου εκεί η ιστορία περιπλέκεται!

Στην Κίνα, σε αρχαία παραμύθια η γοργόνα ήταν ένα πλάσμα του οποίου τα δάκρυα μετατρέπονταν σε ανεκτίμητα μαργαριτάρια. Επίσης,οι γοργόνες μπορούσαν να υφάνουν ένα εξαιρετικά πολύτιμο, πανέμορφο,διαφανές ύφασμα.Για το λόγο αυτό,οι ψαράδες προσπαθούσαν να τις πιάσουν.Αλλά αυτές με το υπέροχο τραγούδι τους,τους ρίχνουν σε κώμα.Σε άλλους θρύλους της Κίνας,η γοργόνα εμφανίζεται ως ένα πλάσμα αξιοθαύμαστο,αλλά εξαιρετικά άμυαλο. Ο μύθος λέει ότι,οι γοργόνες γεννήθηκαν με μωβ ουρές,που «μύριζαν»ευτυχία.Αν στη ζωή τους βίωναν στενοχώριες ή το θάνατο, τότε το χρώμα της ουράς τους άλλαζε.Γινόταν κόκκινο και είχε τη «μυρωδιά» της θλίψης.

Στη μυθολογία της Σκωτίας υπάρχει μια γοργόνα που ονομάζεται «ceasg» ή «νύμφη του κύματος». Η ceasg μπορεί να ικανοποιήσει τρεις ευχές σε όποιον την πιάσει.Στην αγγλική λαογραφία οι γοργόνες θεωρούνται κακοί οιωνοί.Πιστεύεται ότι προμηνύουν και προκαλούν καταστροφές.

Πλάσματα που μοιάζουν με την γοργόνα υπάρχουν στη λαογραφίακαι την μυθολογία πολλών χωρών. Η Mami Wata στην δυτική και κεντρική Αφρική,η Jengu στο Καμερούν,η Merrow στην Ιρλανδία και τη Σκωτία,οι Rusalkas στη Ρωσία και την Ουκρανία,οι Sirena and Siyokoy στις Φιλιππίνες η Ιάρα(Iara) από τη Βραζιλία και οι ελληνικές Ωκεανίδες,Νηρηίδες,και Ναϊάδες στην Ελλάδα.Μια γοργόνα του γλυκού νερού που μοιάζει με πλάσμα από την Ευρωπαϊκή λαογραφία είναι η Μέλουσιν (Melusine), η οποία είναι μερικές φορές απεικονισμένη με δύο ουρές ψαριού, και άλλες φορές με το κάτω μέρος τού σώματος τού φιδιού. Λέγεται ότι στην Ιαπωνία όταν τρώει τη σάρκα ενός νινγκιό (ningyo) μπορεί να χορηγήσει όνατζινγκ (unaging) αθανασία. Σε ορισμένους ευρωπαϊκούς θρύλους γοργόνων λέγεται ότι είναι άτυχες.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ισχυριστεί ότι έχουν δει γοργόνα ή ακόμα και αρσενικό γοργόνο,σε διάφορες χώρες.Ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι θεάσεις ζωντανών ή νεκρών γοργόνων ,είναι πολύ συχνό φαινόμενο.Τον Αύγουστο του 2009 στην πόλη Kiryat Yam,κοντά στην Χάϊφα,στο Ισραήλ δεκάδες άνθρωποι ανέφεραν ότι είδαν μια γοργόνα να πηδάει έξω από το νερό,κάνοντας άλματα όπως το δελφίνι.Οι τοπικές αρχές πρόσφεραν 1 εκατ. δολάρια σε όποιον κατάφερνε να αποδείξει ότι υπάρχει πράγματι γοργόνα στην θαλάσσια περιοχή τους.Οι αποδείξεις δεν ήρθαν ποτέ.

Μια διάσημη.βέβαια,γοργόνα στην ιστορία που παρατηρήθηκε ήταν στη Newark Bay στο Deerness του Orkney.Αυτή η γοργόνα είχε θεαθεί εκατοντάδες φορές από τους επισκέπτες και τους ντόπιους το 1890.Από τεκμηριωμένες αναφορές φαίνεται ότι η γοργόνα έμενε σε κάποια απόσταση από την ακτή.Μια διήγηση αναφέρει: »Είναι περίπου 1.80 σε ύψος,έχει ένα μικρό μαύρο κεφάλι με ψηλό λαιμό,ένα άσπρο χιονάτο σώμα και δύο σκέλη,κολυμπάει σαν ψάρι και μόλις που ξεχωρίζει από ένα ανθρώπινο ον!Κατά καιρούς φαίνεται να κάθεται πάνω σε έναν βράχο κοντά στο κύμα και να δουλεύει με τα χέρια της!»
Και πάλι όλοι υποτίθεται ότι αυτό που είδαν είναι μια παραδοσιακή γοργόνα που είναι η μισή γυναίκα και η μισή ψάρι.

Απομυθοποίηση:

Οι περιγραφές αυτές των γοργόνων θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε γυναίκες που κάνουν μπάνιο.Γιατί όμως αυτές οι γυναίκες να θέλουν να κολυμπήσουν στη θάλασσα;Μετά από όλα όσα γνωρίζουμε ήταν πολύ ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να κολυμπούν στη θάλασσα στα ευρωπαϊκά ύδατα στο παρελθόν.Αυτό άρχισε να συμβαίνει μόνο κατά τον 19ο αιώνα όταν η κολύμβηση έγινε της μόδας και οι πλούσιες μόνο γυναίκες κολυμπούσαν στην θάλασσα στην αρχή με την βοήθεια διαφόρων μηχανημάτων για κολύμβηση της εποχής εκείνης.Επίσης υπάρχει το πρόβλημα της θερμοκρασίας του νερού. Ιστορίες γυμνών γυναικών για μπάνιο στη θάλασσα στη νότια ακτή της Αγγλίας ή στη Μεσόγειο θάλασσα ακούγονται αρκετά λογικές. Αλλά έχουμε αναφορές για γοργόνες στα νησιά βόρεια της Σκωτίας όπως τα Shetlands και Orkney Islands(που αναφέρθηκαν και προηγουμένως) και υπάρχουν ακόμη αναφορές από τη Φινλανδία, την Ισλανδία και τη Ρωσία!Σε αυτά τα ύδατα της Αρκτικής ένας άνθρωπος στη θάλασσα θα παγώσει μέσα σε λιγότερα από 20 λεπτά!Επομένως γιατί γυναίκες να θέλουν να κολυμπούν σε αυτές τις θάλασσες;Μπορούμε να βρούμε μια εξήγηση γι’ αυτό στην ακόλουθη ιστορία: 

»Ο Hendrik Hamel ήταν μέλος του πληρώματος του ολλανδικού πλοίου Sperwer με εξήντα τέσσερις άνδρες επί του σκάφους το οποίο άφησε την Batavia στις 18 Ιουνίου του 1653.Στην περιοχή μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κορέας το Sperwer βυθίστηκε πέφτοντας σε καταιγίδα και είκοσι οκτώ άνδρες χαθήκαν.Οι υπόλοιποι τριάντα έξι επιζώντες ήταν πολύ τυχεροί και οδηγήθηκαν στην ξηρά στη νότια ακτή του νησιού της Κορέας Genoy.Αυτό το νησί είχε το όνομα «η απομονωμένη περιοχή».Ήταν τόσο απομονωμένο που για εκατοντάδες χρόνια η κυβέρνηση της Κορέας έστελνε τους εγκληματίες στο νησί χωρίς να έχουν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο!Οι επιζώντες του Sperwer αναγκαστήκαν να ζήσουν για δέκα μήνες στο νησί πριν από τη μεταφορά τους στην Σεούλ.Ο Hendrick Hamel όταν γύρισε στην Ολλανδία έγραψε για τα βιώματα του στην Κορέα σε ένα βιβλίο που μιλούσε για γοργόνες που υπήρχαν στο νησί.Όμως,στους επιστημονικούς κύκλους γνωρίζουν ότι αυτό που αναφέρεται ως γοργόνες ήταν στην ουσία haenyo δύτριες.Haenyo στα Κορεάτικα σημαίνει γυναίκα δύτης! Είναι γνωστό ότι δύτριες ψαρεύουν με άπνοια και σχεδόν γυμνές στο θαλάσσιο πυθμένα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για πάνω από 1500 χρόνια.Είναι οι γνωστές πλέον γυναίκες Amma.Ανδρες δύτες εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ιαπωνία και μία φορά χρησιμοποιήθηκαν και στην Κορέα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες!Αυτό οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία του νερού κατεβαίνει έως 8 βαθμούς Κελσίου και οι γυναίκες μπορούν να αντέξουν αυτή την πολύ ψυχρή θερμοκρασία επειδή έχουν ένα υψηλότερο ποσοστό υποδόριου λίπους σε σχέση με τους άνδρες. Μερικοί άνδρες οι οποίοι έχουν υψηλά ποσοστά λίπους είναι επίσης σε θέση να αντέχουν αυτές τις θερμοκρασίες ψυχρών υδάτων αλλά αυτοί είναι η εξαίρεση.Ο μέσος άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν βυθίζονταν για αρκετή ώρα σε αυτά τα νερά χωρίς μια στολή κατάδυσης.(μεταξύ μας,εγώ θα πέθαινε με το που βουτούσα!το σκέφτομαι και ήδη κυρώνω! :Ρ).
Στον 20ό αιώνα πολλές μελέτες έχουν γίνει για haenyo δύτριες από τους επιστήμονες που τις έχουν βαφτίσει «Οι σκληρότερες γυναίκες του κόσμου».Σε μια μελέτη των επιστημόνων Honk Suk Ki και Herman Rahn στα τέλη της δεκαετίας του 1960 βρήκαν ότι μπορούσαν να καταδύονται σε βάθη από 6 μέτρα και κάτω για αλιεία μόνο με την βοήθεια μεταγενέστερων γυαλιών ή μάσκας και να παραμένουν στο βάθος ψαρέματος για περισσότερο από 3 λεπτά! Στο παρελθόν haenyo δύτριες έχουν τυφλωθεί καθώς πέρασαν όλη τους την ζωή δουλεύοντας χωρίς μάσκα και ήταν διαρκώς εκτεθειμένες σε θαλασσινό νερό!Η λέξη Amma προέρχεται από την ιαπωνική Amaterasu που είναι η Θεά του ήλιου αλλά σήμερα σημαίνει απλώς «θαλάσσια γυναίκα».Με άλλα λόγια η ιαπωνική λέξη Amma και η αγγλική λέξη γοργόνα (θάλασσα-γυναίκα) σημαίνουν το ίδιο πράγμα.
Ερευνητές οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με τον μύθο των γοργόνων εικάζουν πως τα πολλά περιστατικά ναυτικών οι οποίοι υποστήριζαν πως έχουν δει γοργόνες,ουσιαστικά οφείλονται σε φώκιες! Πιστεύεται,πως οι ναυτικοί άκουγαν τις φώκιες και στην κατάσταση πανικού ή ακόμα και μέθης που βρισκόντουσαν τις έβλεπαν και τις περνούσαν για γοργόνες.Ανάλογες εκδοχές υπάρχουν αντίστοιχα για τις φάλαινες beluga.Από άλλους επιστήμονες έχει θεωρηθεί πως τα manatees ή dugongs θα μπορούσαν να είναι πίσω από το μύθο της γοργόνας.(Το dugong (επιστημονική ονομασία Dugong dugon, παλαιότερη ονομασία αλικόρη) είναι θαλασσινό μεγαλόσωμο θηλαστικό ζώο, που ανήκει στην τάξη των σειρήνων,ή σειρηνοειδών,ως μόνος αντιπρόσωπος της οικογένειας των ντιγκονγκιδών (ή αλικοριδών).Το dugong είναι το μικρότερο της τάξης των σειρήνων,στην οποία ανήκουν και οι τριχεχίδες με τον manatees. Τα δύο αυτά ζώα αποκαλούνται συχνά «θαλάσσιες αγελάδες». Το όνομα ντιγκόνγκ προέρχεται από τη λέξη duyung, που σε διάλεκτο της Μαλαισίας σημαίνει «κυρά της θάλασσας» ή «γοργόνα».Ας μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι,ονόμαζαν τις γοργόνες και Σειρήνες. [βλ.Ομήρου Οδύσσεια,Ραψωδία Μ] )

Ένα παράδειγμα που υποστηρίζει αυτήν την θεωρία είναι ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε καταγράψει πως είχε δει γοργόνες στο ταξίδι του στο νέο κόσμο,αλλά λέγοντας όμως πως θα έπρεπε να ήταν ομορφότερες(In a bight at the coast of Hispaniola I saw three Sirens, but they were far less beautiful than Horaz described them«.(Ο Columbus είδε την Caribbean Manatee).Αυτά τα μεγάλα υδρόβια θηλαστικά (manatees, dugongs )είναι ξεχωριστά για τον τρόπο με τον οποίο κουβαλούν τα μωρά τους,λικνιζόμενα στα χέρια τους όπως ο άνθρωπος κρατάει ένα μωρό.Είναι πιθανό οι ναυτικοί που βλέπανε αυτά τα άγνωστα κτήνη για πρώτη φορά,να υπέθεταν πως είχαν να κάνουν με ένα ανθρωπόμορφο μυθικό τέρας,ως συνέπεια να εξιστορούν αυτή την περιπέτεια τους στους πατριώτες τους κατά την επιστροφή τους από τα ταξίδια.Ενδιαφέρον είναι πως δεν έχουμε ιστορικές αναφορές σε αρσενικές γοργόνες (γοργόνους).
Όμως,οι γοργόνες είναι κάτι περισσότερο από μια απλά λάθος παρατήρηση.Μέσα από τους μύθους και τις θρησκείες μπορούμε να δούμε τις γοργόνες ως σύμβολα για την εξιδανίκευση της θηλυκότητας από τους άντρες καθώς και τον φόβο που έχουν οι άντρες για τις γυναίκες.Ενώ για τις γυναίκες μπορεί να φανεί ως σύμβολο ελευθερίας και δύναμης (αν και υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις γι’ αυτό.Σύμφωνα,βέβαια,με το βιβλίο της Ντόροθι Ντίννερστάιν (Dorothy Dinnerstein), «Η Γοργόνα και ο Μινώταυρος», αυτά τα ανθρώπινα-ζωικά υβρίδια πλάσματα, όπως ο μινώταυρος και η γοργόνα μεταφέρουν τις εμφανιζόμενες αντιλήψεις των αρχαίων ότι τα ανθρώπινα όντα ήταν διαφορετικά από τα ζώα:
«Των ανθρώπων η φύση είναι αντιφατική, και οι διαφορές μας από τα άλλα ζώα της γης είναι μυστηριώδεις και βαθιές.Και σε αυτές τις διαφορές,βρίσκονται οι δύο αισθήσεις μας,η παραξενιά μας και τα πιθανά κλειδιά που μας δείχνουν το δρόμο για το πως αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας εδώ.»)

Παρά όλες αυτές τις εξηγήσεις,manatee και θύματα που έπασχαν από σειρηνομελία,παρουσιάζονταν παλαιότερα ως αποδείξεις πως υπάρχουν γοργόνες.Περιστατικά σειρηνομελίας υπάρχουν μέχρι και σήμερα!(Η Σειρηνομέλια (Sirenomelia),ονομάζεται επίσης και «σύνδρομο γοργόνας»,είναι μια σπάνια εκ γενετής διαταραχή κατά την οποία ένα παιδί γεννιέται με τα πόδια του ενωμένα μαζί και με τα γεννητικά του όργανα μειωμένα.Αυτή η κατάσταση είναι περίπου τόσο σπάνια όσο τα ενωμένα δίδυμα,επηρεάζει ένα παιδί σε κάθε 100.000 γεννήσεις και είναι συνήθως θανατηφόρα μέσα σε μια μέρα ή δύο από τη γέννηση λόγω των επιπλοκών του νεφρού και της ουροδόχου κύστης.Τέσσερις επιζώντες ήταν γνωστό ότι επέζησαν τον Ιούλιο του 2003.)

Από τον 19ο αιώνα ακόμα,ο καθηγητής P.T. Barnum «βρήκε» την γνωστή Feejee Mermaid,όπου γύρισε τον κόσμο εκθέτοντας την. Φυσικά δεν ήταν καθόλου όμορφη (μάλλον φρικιαστική) και μετά από πολλά χρόνια (1855) παραδέχτηκε ότι την είχε κατασκευάσει ταριχεύοντας και συνδυάζοντας πολλά ζώα.
Κι άλλοι έχουν διαπράξει τέτοιου είδους παρόμοιες εξαπατήσεις,οι οποίες είναι συνήθως από πεπιεσμένο χαρτί ή μέρη αποθανόντων πλασμάτων (συνήθως πίθηκοι και ψάρια) που ράβονται μαζί για την εμφάνιση μιας τραγελαφικής γοργόνας.Αμέσως μετά το Τσουνάμι του 2004, φωτογραφίες με «γοργόνες» πέρασαν στο διαδίκτυο ως κάτι που είχε ξεβράσει η θάλασσα.

Μύθος ή όχι,ψέμα ή αλήθεια εμένα η φαντασία μου οργιάζει!Μπορεί όντως να υπάρχουν και απλά να κρύβονται,κανείς δεν ξέρει!Αν δεν έχουμε και φαντασία καήκαμε!! 🙂

Ελπίζω να μην σας κούρασα,κυρίως με την απομυθοποίηση,αλλά το βρήκα ενδιαφέρον να το γράψω και αυτό!Την άλλη Κυριακή θα σας δημοσίευσω και ένα όμορφο παραμύθι! 🙂

Υ.Γ 1: Όποιος κατέχει τα Αγγλικά σε άριστο επίπεδο και επιθυμεί να το μεταφράσει,απλά μας το στέλνει και το δημοσιεύουμε. 🙂

Υ.Γ 2: Επειδή βλέπω πολλούς να διαμαρτύρονται ότι δεν είναι πνευματική μας δουλειά αυτά που γράφουμε,να ενημερώσουμε ότι ναι έχουν δίκιο εξάλλου δεν υπάρχει παρθενογένεση στη μυθολογία ούτε όμως μας είδατε να ισχυριζόμαστε ότι αυτά που γράφουμε είναι πνευματική μας δουλειά.Παρολ’αυτά,όλοι όσοι δημοσιεύουν εδώ κάνουν έρευνες για να σας παραθέσουν όσο γίνεται καλύτερα αξιόπιστες πληροφορίες και φυσικά περιέχει μια κάποια κούραση και αυτό αλλά το κάνουμε με μεγάλη χαρά γιατί νιώθουμε ωραία να μοιραζόμαστε μαζί σας όλα όσα μαθαίνουμε…Το λοιπόν,μην μας χαλάτε την ψυχολογία με τα επικριτικά σας σχόλια.Μαθαίνουμε όλοι μαζί,αυτή είναι η ουσία.

Επίσης δεν αναφέρουμε πηγές γιατί δεν κάνουμε ακαδημαϊκή έρευνα αλλά για να μην υπάρχουν παράπονα σας ενημερώνω ότι βρήκα πληροφορίες και κομμάτια που αντιγράφηκαν εξ’ολοκλήρου στο διαδίκτυο,στη wikipedia,στο βικιλεξικό κάποιους όρους,πληροφορίες σε διάφορα blogs τα οποία δεν αναφέρω γιατί δεν τους χρωστάω σε τίποτα να τους κάνω διαφήμιση και γιατί φυσικά δεν γνωρίζω αν αποτελούν πνευματική δουλειά(που δεν νομίζω δηλαδή γιατί σε ό,τι βρήκα μπορούσα να προσθέσω και δικές μου πληροφορίες) καθώς και σε κάποιες εγκυκλοπαίδειες που έχω σπίτι μου. 🙂

Κάποια κομμάτια έχουν συμπληρωθεί από άλλα κομμάτια τα όποια έκρινα σωστό ν’αναφερθούν.

ΑΠΟΠΟΙΟΎΜΑΙ ΌΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΆ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΕ ΆΛΛΟΥΣ!

My quote: »I believe in everything until it’s disproved.So I believe in fairies,the myths,dragons.It all exists ,even if it’s in your mind.Who’s to say that dreams and nightmares aren’t as real as the here and now?»
-John Lennon.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: