Passipoularidou’s Weblog

Φεβρουαρίου 6, 2013

Οι κακοτεχνίες εργολάβων στους δρόμους κοστίζουν ακριβά

Filed under: Uncategorized — passipoularidou @ 3:58 μμ
Tετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013
Οι κακοτεχνίες εργολάβων στους δρόμους κοστίζουν ακριβά

Του Κωστα Ονισενκο

by  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/11/2011_461635

Κακοτεχνίες των εργολάβων που αναλαμβάνουν την επέκταση ή επιδιορθώσεις δικτύων εταιρειών κοινής ωφελείας και τηλεπικοινωνιών προκαλούν πονοκέφαλο στους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας σκάβονται και ξανασκάβονται συνεχώς, με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι της πόλης να έχουν γεμίσει με εκατοντάδες «μπαλώματα» και «φιδάκια», σκαμμένες και ασφαλτοστρωμένες λωρίδες στο οδόστρωμα, οι οποίες, εκτός από την αισθητική υποβάθμιση της πόλης, προκαλούν ζημιές στα οχήματα και τροχαία ατυχήματα.

Χιλιάδες άδειες το 2011

Μέσα στο 2011 η 3ης Σεπτεμβρίου και η Σόλωνος σκάφθηκαν από επτά φορές η καθεμία. Η Σταδίου σκάφθηκε έξι και η Αθηνάς τέσσερις φορές. Συνολικά μέσα στο έτος που εκπνέει ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε πάνω από 1.100 άδειες τομής για δρόμους, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε έργα εταιρειών κοινής ωφελείας, ενώ το 2010 εκδόθηκαν συνολικά 1.999 αντίστοιχες άδειες.

Σύμφωνα με έναν αδρό υπολογισμό των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, η αντιμετώπιση των κακοτεχνιών που αφήνουν πίσω τους οι εργολαβίες του είδους κοστίζουν ετησίως περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς υπαλλήλων και υλικά. Από τα 210 άτομα που απασχολούνται στη συντήρηση της οδοποιίας, οι 150 απορροφώνται αποκλειστικά σ’ αυτές τις εργασίες.

Ο δήμος, λοιπόν, που αναγκάζεται να αποκαταστήσει τις φθορές του οδοστρώματος λόγω της εκ συστήματος πλημμελούς εργασίας τρίτων, επιχειρεί να βρει λύση μέσω αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας που αφήνει ασάφειες ως προς την ακριβή διαδικασία της αποκατάστασης της ζημιάς. «Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του χαμηλού προϋπολογισμού, διαθέτουμε όλο και λιγότερα χρήματα για τέτοιες επισκευές, με αποτέλεσμα οι δρόμοι των Αθηνών να κινδυνεύουν να μοιάζουν με εκείνους της Καμπούλ» περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στέλεχος του δήμου. Πολλοί από τους εργολάβους που εκτελούν τέτοια έργα δεν βάζουν σήμανση της εταιρείας για την οποία εκτελείται το έργο. «Υπήρξε περιστατικό επί της οδού Λυκαβηττού όπου εργολάβος έβαλε παραπλανητική πινακίδα υποδεικνύοντας άλλη εταιρεία από εκείνη για την οποία εκτελούσε το έργο», αναφέρει ο ίδιος. Πολύ συχνά, όπως υποστηρίζει, οι εργολάβοι πετούν τα μπάζα από τις εργασίες μέσα στους αγωγούς όμβριων υδάτων, με αποτέλεσμα να τους φράζουν προκαλώντας τεράστια προβλήματα.

«Προσπαθούμε να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει. Εχουμε ήδη προειδοποιήσει τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Το τέλος των 90 ευρώ που επιβάλλουμε πλέον για κάθε εργασία καλύπτει ίσα ίσια τη γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ τα πρόστιμα που αρχίσαμε να επιβάλλουμε για τις κακοτεχνίες καθυστερούν να εισπραχθούν» αναφέρει στην «Κ» η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ. Νανά Σπυροπούλου. Καθώς, όπως επισημαίνει, αυτά δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έχει ήδη συνταχθεί καινούργια κανονιστική διάταξη, η οποία αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση εντός του Νοεμβρίου και εφόσον προχωρήσει, θα εφαρμοστεί μέσα στο 2011. Αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν την εκτέλεση τέτοιων έργων θα καταθέτουν εγγυητική επιστολή, η οποία θα αποδεσμεύεται μετά από ένα χρόνο και αφού ελεγχθεί το έργο, καθώς οι περισσότερες κακοτεχνίες γίνονται εμφανείς μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος. Στην ίδια ρύθμιση περιγράφονται λεπτομερώς οι τεχνικές προδιαγραφές των έργων, ενώ παράλληλα μπαίνει τάξη και στις ελεγκτικές υπηρεσίες του δήμου.

Δεκάδες μηνύσεις

Ενα επιπλέον θέμα που επιτείνει την ανάγκη του δήμου να αντιμετωπίσει το θέμα έχει να κάνει με τις δεκάδες αγωγές και μηνύσεις που εκκρεμούν κατά υπαλλήλων του από οδηγούς που τραυματίστηκαν ή των οποίων τα οχήματα έπαθαν ζημιές εξαιτίας κακοτεχνιών στους δρόμους. «Εχω μηνυθεί προσωπικά για κακοτεχνία επί της Στουρνάρη για την οποία είναι υπεύθυνη εταιρεία τηλεπικοινωνίας. Προφανώς η μήνυση γίνεται προκειμένου να ακολουθήσει διεκδίκηση αποζημίωσης» αναφέρει η διευθύντρια κατασκευών του δήμου, κ. Σαμάνθα Φανού.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: