Passipoularidou’s Weblog

Φεβρουαρίου 14, 2013

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟΊ ΜΎΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΎΛΟΙ

Filed under: Uncategorized — passipoularidou @ 9:20 πμ
Καλημέρα φίλες και φίλοι μας!!!…. Άλλη μια έκπληξη σήμερα για όλους μας… Θυμάμαι σε ένα σχόλιο πριν μέρες, ένα μέλος της κοινότητάς μας είχε πει για τον «ζωοδότη» Ήλιο που αφθονεί στην χώρα μας ότι για να τον εκτιμήσουμε και να καταλάβουμε την αξία του πρέπει να βιώσουμε πως είναι οι χώρες που δεν έχουνε Ήλιο, που το κρύο εκεί είναι ζοφερό και οι καρδιές ως εκτούτου είναι πιο πολεμικές, πιο βαρειές… Μιλάω για τον βορρά…!!! Ο Αλέξανδρος Λειβαδιώτης θα μας μιλάει γι’ αυτόν κάθε Πέμπτη, για την δική του μυθολογία, και θα έχουμε έτσι όλοι μας ευρύτερη επίγνωση του κόσμου πριν τον Χρόνο, του κόσμου και πώς αυτός διαμορφώνει τους μύθους του ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες επιβιώνει, μάχεται, δυσκολεύεται και θριαμβεύει…!!! Ανοίγει η αυλαία για την Σκανδιναβική Μυθολογία φίλες και φίλοι μας!!! Πάμε Μπροστά!!!!! Πάμε να μάθουμε όσα λίγοι ανάμεσά μας ξέρουνε και να τα διηγηθούμε στους ανθρώπους μας!!!

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ

Γεια σας Mythologists! Ονομάζομαι Λειβαδιώτης Αλέξανδρος και κάθε Πέμπτη θα γράφω μια ανάρτηση για τη Σκανδιναβική Μυθολογία, μιας ζοφερής μυθολογίας, η οποία γεννήθηκε από τη συνεχή πάλη για επιβίωση των ανθρώπων, κόντρα στη μανία της φύση. Είναι απόλυτα επηρεασμένη από τα μεγαλοπρεπή και άγρια τοπία της Βόρειας Ευρώπης, το λαμπερό και απόκοσμο Βόρειο Σέλας, τα παγόβουνα του Αρκτικού Κύκλου, τα σύντομα καλοκαίρια, καθώς επίσης και τον άγριο, παγωμένο ωκεανό, που παλεύει ακατάπαυστα με τα πανύψηλα, απόκρημνα βράχια. Η γνώση μου πάνω σε αυτήν είναι από εγκυκλοπαίδειες, βιβλία και το διαδίκτυο, που τα περισσότερα, πλέον, δε μπορώ να θυμηθώ, ώστε να τα παραθέσω σε βιβλιογραφία. Το μόνο που έχω σαν οδηγό, διαβάζοντάς το πολλές φορές, είναι το βιβλίο «Σκανδιναβική Μυθολογία» του Κ. Καλογερόπουλου, των εκδόσεων Ιάμβλιχος, από το οποίο θα παίρνω αρκετά πράγματα.

Ας μη σας κουράζω άλλο με εισαγωγές κι ας ξεκινήσουμε το νοερό ταξίδι μας στο ζοφερό Βορρά. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι, από το να πάμε στην αρχή του…

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΜΕΡΟΣ Α’ – Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΓΟΓΙΓΑΝΤΩΝ

Πριν από τη γη και τη θάλασσα, όπου όλα καλυπτόντουσαν από το σκοτάδι, υπήρχε ένα παντοδύναμο ον, ο Πατέρας Πάντων. Ήταν αδημιούργητος, ενώ η βούλησή του επικρατούσε πάντα. Στο κέντρο του σύμπαντος, βρισκόταν μια μεγάλη άβυσσος, το Γκινούνγκα-γκαπ. Ήταν ένα χαοτικό βάραθρο, όπου κανένα μάτι δε μπορούσε να διακρίνει το βάθος του, καθώς ήταν τυλιγμένο σε ένα αιώνιο σύθαμπο. Βόρειά του, υπήρχε το Νιφλ-χάιμ, η πατρίδα της ομίχλης και του σκότους, όπου στο κέντρο του κόχλαζε η αστείρευτη πηγή Χβέργκελμιρ. Τα νερά της χύνονταν σε δώδεκα μεγάλους ποταμούς, γνωστούς ως Ελίβαγκαρ, που μόλις συναντούσαν τις ψυχρές ριπές του χαοτικού βαράθρου, ψυχόντουσαν σε μεγάλα κομμάτια πάγου, που κατρακυλούσαν στα απύθμενα βάθη της αβύσσου, με ένα συνεχές βουητό, σαν κεραυνού.

Νότια του Γκινούνγκα-γκαπ, εκτείνονταν η Μούσπελς-χαιμ, η πατρίδα της πρωταρχικής φωτιάς, όπου επικρατούσε η ζεστασιά και το φως. Άγρυπνος φρουρός των συνόρων της ήταν ο Σερτρ, ο φλογερός γίγαντας. Έστεκε αγέρωχος, με το λαμπερό σπαθί του να εξαπολύει διαρκώς πυκνή βροχή από σπίθες, που έπεφταν με ορμή στα παγόβουνα της αβύσσου, λιώνοντάς τα, με τα σύννεφα του ατμού να ανεβαίνουν και να συναντιούνται και πάλι με το ψύχος, μετατρεπόμενα σε πάχνη, που κάλυπτε την κεντρική έκταση. Με τη συνεχή αυτή ενέργεια του ψύχους και της ζέστης και με τη βούληση του Πατέρα Πάντων, δημιουργήθηκε ανάμεσα στους δύο κόσμους, ένα γιγάντιο πλάσμα, ο Ίμιρ ή Όργκελμιρ (πυλός που κοχλάζει), η προσωποποίηση του παγωμένου ωκεανού. Ήταν ένας Χριμ-θουρς, ένας παγογίγαντας.

Ψηλαφίζοντας μέσα στα σκοτεινά για να βρει φαγητό, ο Ίμιρ αντιλήφθηκε μια γιγάντια αγελάδα, την Αουντούμλα, δημιουργία του ίδιου του Πατέρα Πάντων. Από τους μαστούς της έρρεαν ποτάμια γάλακτος, παρέχοντας στον παγογίγαντα άφθονη τροφή. Η αγελάδα, όμως, ψάχνοντας και εκείνη για τροφή, άρχισε να γλείφει το αλάτι από ένα κοντινό παγόβουνο. Μέσα από αυτό, καθώς έλιωνε υπό την τραχιά της γλώσσα, εμφανίστηκαν πρώτα τα μαλλιά και ύστερα ολόκληρο το κεφάλι, ενός θεού. Ήταν ο θεός Μπούρι, ο οποίος όταν ελευθερώθηκε εντελώς, γέννησε τον γιο του Μπορ.

Ο Ίμιρ είχε αποκοιμηθεί, καθώς η αγελάδα συνέχιζε να τρέφεται με το αλάτι των πάγων, όταν από τον ιδρώτα του γεννήθηκαν ένας γιος και μια κόρη, ενώ από τα πόδια του γεννήθηκε ο εξακέφαλος γίγαντας Θρούντγκελμιρ, ο οποίος με τη σειρά του, γέννησε το γίγαντα Μπέργκελμιρ, τον πρόγονο των μοχθηρών γιγάντων του ψύχους.

Μόλις οι γίγαντες αντιλήφθηκαν την παρουσία του θεού Μπούρι και του γιου του Μπορ, άρχισαν να τους μάχονται. Η σύγκρουσή τους διάρκεσε αιώνες, χωρίς καμιά πλευρά να κερδίζει καθοριστική υπεροχή, ώσπου ο Μπούρι παντρεύτηκε τη γιγάντισσα Μπέστλα, κόρη του Μπόλθορν. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν τρεις δυνατοί γιοι, ο Όντιν, ο Βίλι και ο Βέι, που έτρεξαν αμέσως να βοηθήσουν τον πατέρα τους στον πόλεμο ενάντια των εχθρικών παγογιγάντων. Τελικά κατάφεραν να σκοτώσουν τον φοβερότερο εχθρό τους, τον τρομερό Ίμιρ, ο οποίος καθώς σωριαζόταν νεκρός, το αίμα του ξεχύθηκε με τέτοια ορμή, προκαλώντας μεγάλο κατακλυσμό. Ολόκληρη η φυλή του πνίγηκε, εκτός από τον Μπέργκελμιρ, που σώθηκε σε μια βάρκα, μαζί με τη γυναίκα του. Ταξίδεψε στην άκρη του κόσμου, όπου έφτιαξε τη νέα κατοικία του, το Γιότουν-χάιμ. Εκεί γέννησε μια νέα φυλή γιγάντων του ψύχους, οι οποίοι κληρονόμησαν τις παλιές έχθρες, διαιωνίζοντας τη διαμάχη, έτοιμοι πάντα να εξορμήσουν στην επικράτεια των θεών, εγκαταλείποντας την έρημη γη τους.

Εδώ τελειώνει η πρώτη «Σκανδιναβική» ανάρτηση. Ελπίζω να σας άρεσε η αρχή του ταξιδιού μας και να με ακολουθήσετε στην όμορφη συνέχειά του. Θα σας αποχαιρετήσω μέχρι την επόμενη Πέμπτη, με ένα μικρό απόσπασμα.

«Κι έτσι όλη η φυλή του Ίμιρ πνίγηκε,
εκτός απ’ τον Μπέργκελμιρ, που με μια βάρκα
απ’ την πλημμύρα γλίτωσε, και από κείνον
το γένος βγήκε των γιγάντων»
«Του Νεκρού Μπάλντερ», Μάθιου Άρνολντ

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: