Passipoularidou’s Weblog

Μαρτίου 7, 2013

ΔΉΜΟΣ ΔΙΟΝΎΣΟΥ-ΑΔΈΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΚΊΝΗΣΗ-ΤΟΠΟΘΈΤΗΣΗ Δ. ΖΑΜΆΝΗ ΕΠΊ ΤΟΥ ΘΈΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 6ης ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ 4-3-2013 «Τροποποίηση Προϋπολογισμού και ετήσιου προγράμματος δράσης 2013, κατόπιν υποδείξεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής»

Filed under: ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ — passipoularidou @ 4:30 μμ

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

O διαφανής και αποτελεσματικός έλεγχος της οικονομικής λειτουργίας του δήμου αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα και, ταυτόχρονα, μείζονα ευθύνη των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Όλων ανεξαιρέτως των μελών του δημοτικού συμβουλίου και όχι μόνο αυτών που ανήκουν στις  παρατάξεις ή τις ομάδες ή τα μεμονωμένα πρόσωπα που αντιπολιτεύονται τη δημοτική διοίκηση.

 Ζούμε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση της αξιοπιστίας  του πολιτικο-διοικητικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα και τα σχήματα διοίκησης. Και, δυστυχώς, ο δήμος Διονύσου δεν αποτελεί εξαίρεση. Με αποκλειστική ευθύνη της παράταξης που ασκεί τη δημοτική διοίκηση, του δημάρχου και καθενός ή καθεμιάς από τα μέλη της με μεγαλύτερο ή μικρότερο μερίδιο κατά περίπτωση,  αντί ο δήμος να δίνει το παράδειγμα της χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης, εκφυλίζεται σταδιακά στη συνείδηση πολιτών ως μέρος του προβλήματος και ως σύμπτωμα της διεφθαρμένης και αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας. 

Η Α.Δ.Κ., από την πρώτη μέρα, χωρίς υποχωρήσεις και εκπτώσεις, με δημιουργική κριτική και με αποκλειστικό γνώμονα το κοινό συμφέρον στάθηκε απέναντι στις  παθογένειες, τις αβελτηρίες, την έλλειψη συντονισμού, τις σκόπιμες καθυστερήσεις, την άνιση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων.

 Παρακολουθούμε τα κόστη με μεγάλη προσοχή και με αίσθημα ευθύνης, ειδικά στο πλαίσιο της οικονομικής επιτροπής, ελέγχουμε εξονυχιστικά απαιτήσεις και υποχρεώσεις και υπηρετούμε την διαφάνεια. 

Πιστεύουμε, βάσιμα, ότι με την συνεπή στάση μας καταφέραμε σε πολλές περιπτώσεις να διαφυλάξουμε το δημόσιο συμφέρον και, πάντως, αποκαλύψαμε πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης που ήταν βλαπτικές για τον πολίτη, για καθένα και καθεμιά από μας.

 Ο προϋπολογισμός είναι, ίσως, το κύριο όργανο για την άσκηση πολιτικής και, ταυτόχρονα ο καθρέφτης των προθέσεων και της ποιότητας της πολιτικής αυτού που ασκεί εξουσία. Καταψηφίζουμε τους προϋπολογισμούς που συντάσσει και υποβάλλει η δημοτική διοίκηση γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο. Διότι αποτελούν καθαρή εικόνα των προθέσεών της και του τρόπου με τον οποίο επιθυμεί να ασκεί διοίκηση. Διότι κατά την άποψή μας περιφρονούν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αδιαφορούν για την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, επιμένουν στην προνομιακή μεταχείριση των λίγων που γίνεται εις βάρος των πολλών, επιλέγουν την ιδιοτέλεια και την τακτοποίηση των ημετέρων, πολιτεύονται με βάση την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων και την ικανοποίηση υποσχέσεων, συναλλάσσονται. 

Εμείς, συνεπείς σε αρχές και αξίες αδιαπραγμάτευτες, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τις επιλογές τους. Ούτε, φυσικά, θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς και διλήμματα του τύπου «αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός δεν θα λειτουργήσει ο δήμος, τα παιδιά θα κρυώνουν στα σχολεία και θα διαλυθούν οι υποδομές της κοινωνικής πρόνοιας». Ούτε, βεβαίως, θα φοβηθούμε από δήθεν ενοχές και ευθύνες που με άκομψο τρόπο αποπειράται να μας φορτώσει ο δήμαρχος.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ενωτικής πρωτοβουλίας,

 Η ευθύνη είναι στο ακέραιο δική σας. Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό και σας δώσαμε την ευκαιρία να επανέλθετε με μια έντιμη και δίκαιη πρόταση. Επισημάναμε με τεκμηριωμένα στοιχεία του κωδικούς που θα έπρεπε να «προσέξετε», υποδείξαμε τροποποιήσεις και διορθώσεις. Και το πράξαμε με πλήρη συνείδηση του καθήκοντός μας ως εκπροσώπων αυτών που μας ψήφισαν. Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια.

 Ο προϋπολογισμός που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε  έρχεται στην ουσία του ίδιος και απαράλλακτος και πραγματικά απορώ σε τι μπορεί να ελπίζει η διοίκηση με αυτή της την πρόταση , αφού  δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε όσους τον καταψήφισαν την προηγούμενη φορά να τον υπερψηφίσουν τώρα, μικρο – αλλαγές και για την ταμπακιέρα τίποτα,  εκτός αν υπολογίζει ότι ο εκβιασμός ότι ο Δήμος δεν θα λειτουργήσει ή θα μπει σε επιτήρηση, θα κάνει πρώτους να υποχωρήσουν , λόγω ευαισθησίας προφανώς, αυτούς που έπραξαν το καθήκον τους στο ακέραιο μέχρι σήμερα επισημαίνοντας ότι οι εποχές του βολέματος των ημετέρων και των μελετών με απευθείας ανάθεση έχει τελειώσει και όχι την ίδια την διοίκηση να αλλάξει σκεπτικό αντιλαμβανόμενη τα σημεία των καιρών, χαράσσοντας μια νέα ρότα με δίκαιη και έντιμη διάθεση των πόρων που διαθέτει σήμερα ο Δήμος (προφανώς στο σημείο αυτό για ευαισθησία και για αίσθηση ευθύνης ούτε λόγος να γίνεται) η διοίκηση του «το κατά είναι λευκό και το λευκό δεν μετράει» έχει πια κάνει το στίγμα της πεντακάθαρο και στον πιο καλοπροαίρετο.

Ο παρόντας προϋπολογισμός

Είναι ο προϋπολογισμός των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού πολλών ταχυτήτων .

 Είναι ο προϋπολογισμός των κατά αυθαίρετο και αδιαφανή τρόπο τοποθέτησης των χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου (ακόμα περιμένουμε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής όπως δεσμεύτηκαν να την κάνουν ο Δήμαρχος και ο Κος Ροΐδης σαν πρόεδρος του Δ.Σ).

Είναι ο προϋπολογισμός των ειδικών συμβούλων και των απευθείας αναθέσεων.

Είναι ο προϋπολογισμός που καμία απολύτως σχέση έχει με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου που υποτίθεται υλοποιεί

Είναι ο προϋπολογισμός που έχει εξαφανίσει την πλαγιοκάλυψη του στεγάστρου στο χώρο του Γυμνασίου της Δροσιάς , αφού προφανέστατα χάθηκε η χρηματοδότηση από τη Νομαρχία. Αλήθεια πόσες νέες χρηματοδοτήσεις έφεραν στο Δήμο με ενέργειές τους οι ειδικοί σύμβουλοι του Κου Δημάρχου , όταν χάνονται ακόμα και οι παλιές.

Είναι ο προϋπολογισμός του γηπέδου της Σταμάτας που γέρνει, έχει γίνει εκτός μελέτης εντελώς και βρίσκεται σε κακή  κατάσταση αν και μόλις τελείωσε. Γνωρίζετε κύριοι και κυρίες συνάδελφοι ότι βάσει του άρθρου 35 του ν. 3669/2008 περί δημοσίων έργων ο   ανάδοχος για το έργο αυτό όφειλε λόγω μεγάλης έκπτωσης κατά τη δημοπρασία , να έχει δώσει συμπληρωματικές εγγυήσεις καλής εκτέλεσης  άνω των 200.000 ευρώ , αντίθετα όμως έχει υπογράψει σύμβαση με το Δήμο καταβάλλοντας  εγγύηση μόλις 34.000 ευρώ; Στο σημείο αυτό παρακαλώ όποιον αρμόδιο της δημοτικής αρχής γνωρίζει σχετικά ή έχει συνυπογράψει την σύμβαση αυτή δεσμεύοντας τον Δήμο να με διορθώσει αν κάνω κάπου λάθος.

Δηλαδή ο Δήμος για το έργο αυτό που κατασκευάστηκε με τον τρόπο που  όλοι γνωρίζεται, ενώ θα έπρεπε να έχει εγγυήσεις στα χέρια του πάνω από 230.000 ευρώ έχει μόλις 30.000 , με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιμέλεια που θα ήταν υποχρεωμένος να δείξει ο ανάδοχος κατά την εκτέλεσή του, αν περίμενε να πάρει πίσω μετά την παραλαβή του  αντί για 30.000 – 230.000 ευρώ.

Αυτά έχει μέσα ο φετινός προϋπολογισμός, τα περισσότερα δε από αυτά είναι αποτελέσματα, εξ  όσων γνωρίζω, προσωπικών χειρισμών του Κου Δημάρχου και αυτά καλούμαστε να εγκρίνουμε. Όποιος αισθάνεται ασφαλής ας το πράξει (αλήθεια θα εγκρίνεται με την ψήφο σας την αποπληρωμή του γηπέδου στη Δ.Κ Σταμάτας; ). Το σίγουρο είναι πως άγνοια πλέον δεν μπορεί να επικαλείται ουδείς.

Εγώ για άλλη μια φορά θα καταψηφίσω την εισήγηση έχοντας την συνείδηση μου απολύτως ήσυχη , ότι το καθήκον μου σαν δημοτικός σύμβουλος το έχω πράξει στο ακέραιο πληροφορώντας το σώμα και τους δημότες , για τους λόγους της διαφωνίας μου τεκμηριώνοντάς τους επαρκώς ώστε να μην μπορεί η διοίκηση που μαγειρεύει ψηφοφορίες , διαστρεβλώνει αποτελέσματα και λειτουργεί εκτός κάθε έννοιας δημοκρατικών διαδικασιών να μπορεί να έχει και το θράσος από πάνω να με εγκαλέσει στο μέλλον, για πιθανές πειθαρχικές μου ευθύνες. Μετά τα όσα έχουν συμβεί εδώ μέσα νομίζω πως και η λέξη ντροπή έχει χάσει το νόημά της.

Κατά τα πρότυπα εξάλλου των ψηφοφοριών για τις διοικήσεις  των Ν.Π εδώ σήμερα έχουμε άλλη μια διαδικασία εκλογής ανάμεσα στην εισήγηση της διοίκησης για προϋπολογισμό και σε καμία άλλη , επομένως η φάμπρικα  είναι γνωστή τα κατά είναι λευκά και τα λευκά δεν προσμετρώνται. 

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: