Passipoularidou’s Weblog

Μαρτίου 12, 2013

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Filed under: Uncategorized — passipoularidou @ 9:06 μμ
 

Dimitra Papanastasopoulou
ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Αγαπημένοι Mythologists,

Γνωρίζω καλά ότι σας έχει παρασύρει η ατμόσφαιρα της Αποκριάς. Όμως, εγώ, έχω να σας πω λίγα πράγματα ακόμη για τους μύθους, που τόσο αγαπούμε. Θα φροντίσω την επόμενη βδομάδα να γίνω πιο.. επίκαιρη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Αμερικανό φιλόσοφο Κεν Γουίλμπερ διακρίνονται πολλοί σταθμοί στην εξέλιξη της ανθρώπινης συνείδησης, που συμπίπτουν με σημαντικές πολιτισμικές αλλαγές, αλλά και με την δημιουργία νέων μύθων.
Γύρω στο 10.000 π.Χ. έγινε ένα μεγάλο άλμα στην ανθρώπινη συνείδηση, γιατί δημιουργήθηκαν μεγάλες κοινότητες μόνιμα εγκατεστημένων αγροτών. Η αγροκαλλιέργεια ανέτρεψε τον προγενέστερο τρόπο ζωής. Ως τότε, οι κυνηγοί και οι τροφοσυλλέκτες ικανοποιούσαν άμεσα τις ανάγκες τους. Η αγροκαλλιέργεια, όμως, απαιτεί την ικανότητα αναβολής της ικανοποίησης των άμεσων αναγκών. Οι άνθρωποι χρειάζονταν κυρίως μια διαφορετική γλώσσα για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητά τους.
Η εξέλιξη της γλώσσας συμβάδισε με την ανάπτυξη της συναίσθησης του χρόνου. Ο άνθρωπος της αγροκαλλιέργειας είχε μια κυκλική αίσθηση του χρόνου: σπορά, βλάστηση, ωρίμανση, συγκομιδή. Ο θάνατος και η γέννηση επαναλαμβάνονται συνεχώς. Η γλώσσα δεν είναι τίποτε άλλο από μετάθεση της αμεσότητας, ένας φωνητικός συμβολικός κώδικας για κάτι που δεν είναι άμεσα απτό, κάτι που χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί.
Ο κυριότερος νέος μύθος εκείνης της εποχής είναι αυτός της Μεγάλης Μητέρας. Οι άνθρωποι της προσέφεραν θυσίες γιατί εκείνη χάριζε ζωή, γεννούσε τα πάντα και όλα επέστρεφαν σ’ εκείνη, για να ξαναγεννηθούν, σε μια αέναη κυκλική πορεία.
Οι νεκροί θάβονταν σε στάση οκλαδόν, αρχικά σε σπήλαια και αργότερα σε στενούς τάφους, επειδή θεωρούσαν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο επέστρεφαν στην κοιλιά της Μεγάλης Μητέρας Γης σαν έμβρυα.
Σαν ζωοδότης, η Μεγάλη Μητέρα ήταν φιλάνθρωπη, αλλά σαν Μητέρα του Θανάτου ήταν φρικτή. Εκείνη την εποχή εμφανίστηκαν και οι ανθρωποθυσίες, σαν προσφορά στην Μεγάλη Μητέρα που προξενούσε τρόμο και φόβο. Στις ανθρωποθυσίες βρίσκονται οι ρίζες του θανάτου και της καταστροφής.

Η ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΑΧΑΚΡΑ

Οι μύθοι ζωντανεύουν μέσα από τις τελετουργίες. Ο Δαλάι Λάμα κατέστησε δημοφιλή την τελετουργία Καλαχάκρα και την τελεί ακόμη και στη Δύση, μπροστά σε μεγάλα πλήθη ανθρώπων. Η περίπλοκη τελετουργία διαρκεί πολλές μέρες. Κατά την διάρκειά της, μοναχοί σχηματίζουν μια μάνταλα από χρωματιστούς κόκκους άμμου, που ο Δαλάι Λάμα καταστρέφει στο τέλος με τον κεραυνό του Βάχρα, συμβολίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, το πεπερασμένο όλων των αισθητών μορφών.
Η τελετουργία συμβολίζει το παλάτι του Θεού Καλαχάκρα με τα τέσσερα πρόσωπα και τα είκοσι τέσσερα χέρια που βασιλεύει με τη σύντροφό του και περιστοιχίζεται από άλλες προστάτιδες θεότητες. Κατά τη διάρκεια της μύησης, ο Δαλάι Λάμα οδηγεί σε διαλογισμό αυτούς που θέλουν να μυηθούν, με σύνθετες οπτικές αναπαραστάσεις από διαφορετικούς δρόμους, μέσα στο παλάτι, όπου ανακαλύπτουν διάφορες πνευματικές περιοχές.
Στους διαλογισμούς, οι υποψήφιοι φαντάζονται ότι ο μύστης τους, που εμφανίζεται με τη μορφή του Καλαχάκρα, τους καταπίνει σαν μια σταγόνα και ότι ξαναγεννιούνται από αυτόν.
Η έκταση του μυθικού υπόβαθρου αυτών των μυήσεων φαίνεται από το γεγονός ότι από την πολυήμερη διαδικασία μύησης, παρουσιάζεται μόνο το μέρος εκείνο, που γίνεται δημόσια.
Ωστόσο, ακολουθούν και άλλα, κρυφά στάδια μύησης, που – ως συνήθως – παραμένουν επτασφράγιστα μυστικά.

 
Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: