Passipoularidou’s Weblog

Μαρτίου 26, 2013

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ

Filed under: Uncategorized — passipoularidou @ 7:33 μμ

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ

Από την ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα για το μεγάλο προσκύνημα της Ισπανίας. Σήμερα, σαν συνέχεια αυτού, θα σας πω για την ανάγκη του ανθρώπου να μεταφέρει και να διαφυλάττει τις παραδόσεις του μακριά από την πατρίδα του, καθώς και για την αφομοίωση που επέρχεται με τους αιώνες στους λαούς που έρχονται σε επαφή.
Ο λόγος στους Ισπανούς που κατέκτησαν την Αμερική και στους αυτόχθονες που κατέκτησαν.

Στο νησί Τακίλε, στην λίμνη Τιτικάκα, έχουν διατηρηθεί μύθοι και τελετουργίες που ξαναζωντανεύουν τους αρχαίους θρύλους, που ήταν διαδεδομένοι στην ορεινή Βολιβία. Την πρώτη και δεύτερη μέρα του Αυγούστου, οι κάτοικοι του Τακίλε διοργανώνουν μια γιορτή, με την οποία σηματοδοτείται η έναρξη ενός νέου κύκλου του γεωργικού έτους. Την εποχή των Ίνκας, η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον θεό των κεραυνών και του καιρού, τον Ιλάπα. Στις πολεμικές εκστρατείες τους οι Ίνκας έφεραν πάντα μαζί τους ένα άγαλμα του Ιλάπα.
Αργότερα, οι αυτόχθονες ταύτισαν τον Ιλάπα με τον Άγιο Ιάκωβο, προστάτη των Ισπανών πολεμιστών ενάντια των «βαρβάρων» και διώκτη των Μαυριτανών. Λέγεται ότι κατά την πολιορκία του Κούσκο, οι κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν έναν κεραυνό να πέφτει στο φρούριο Σακσαχουαμάν, την ώρα που οι Ισπανοί προσεύχονταν για βοήθεια στον Άγιο Ιάκωβο. Ο θεός των κεραυνών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των λαών των Άνδεων. Το σημάδι για την μύηση των σαμάνων τους ήταν τρία χτυπήματα κεραυνών. Ο πρώτος κεραυνός σκοτώνει τον υποψήφιο για το αξίωμα του σαμάνου, ο δεύτερος τον επαναφέρει και ο τρίτος του ξαναδίνει ζωή.
Εξίσου σημαντική είναι και η αστραπή, που αντιπροσωπεύει την τεράστια ζωτική ενέργεια και παίζει σημαντικό ρόλο στους μύθους, στα τελετουργικά και τις γιορτές των κατοίκων( σκεφθείτε ότι ο δικός μας Δίας κρατούσε και τα δύο).

Στην γιορτή του Αγίου Ιακώβου, δύο ομάδες χορεύουν στην κεντρική πλατεία και στα σπίτια, ενώ οι σοφοί( οι πάκος) κάθονται στους λόφους για να παρατηρούν τον καιρό. Αυτοί καθορίζουν την κατάλληλη στιγμή για την σπορά. Οι χορευτές αναπαριστούν τα καιρικά φαινόμενα: η μια ομάδα ( αούκι- πούλι) με μάσκες από μαργαριτάρια, αντιπροσωπεύει τον άνεμο και η άλλη ( κίντα- πούλι) τα σύννεφα.
Αούκι σημαίνει παλιό και σοφό, αλλά και διάβολος και μάγισσες , επειδή ο άνεμος προκαλεί αλλά και διώχνει τα σύννεφα και τη βροχή.
Οι περισσότεροι χορευτές και χορεύτριες λικνίζονται κρατώντας έναν πάσσαλο διακοσμημένο με πουλιά, στις άκρες του οποίου είναι δεμένες πολύχρωμες κορδέλες. Σε μια περίπλοκη χορογραφία, κάτω από τους ήχους μιας υποβλητικής μουσικής, οι χορευτές πλέκουν ένα σχέδιο στον πάσσαλο και στη συνέχεια το ξηλώνουν.
Οι χορεύτριες φορούν δώδεκα φούστες, τη μία πάνω στην άλλη, αναπαριστώντας την γονιμότητα και τονίζουν τους γοφούς τους,παραπέμποντας στα στεατοπυγικά αγαλματίδια της λίθινης εποχής.
Το απόγευμα απλώνονται σε πάγκους φρούτα του αγρού και όλοι οι συμμετέχοντες τρώνε σε τυχαία σειρά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας χορεύουν στις καλύβες. Το επαναλαμβανόμενο δέσιμο και λύσιμο των κορδελών αποτελεί σύμβολο για την ενότητα της κοινότητας του νησιού. Οι χοροί αναπαριστούν ταυτόχρονα και τον κύκλο της φύσης. Οι χορεύτριες μετατρέπονται σε μητέρα-γη, που εγγυάτυαι τη γονιμότητα του εδάφους.
Σε ένα άλλο επίπεδο, ο χορός παριστάνει τα κοσμικά φαινόμενα και η περικύκλωση του πασσάλου συμβολίζει την κίνηση των αστεριών γύρω από τον άξονα του σύμπαντος.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: