Passipoularidou’s Weblog

Ιουλίου 7, 2013

Η καθημερινή ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων.

Filed under: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ — passipoularidou @ 8:07 μμ

¤ Efi Kirki
Την καλησπέρα μου σε όλους τους Μυθολόγους!!Σήμερα θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην Αρχαία Αίγυπτο,μιας και η εξεταστική μου τελείωσε και έχω άφθονο χρόνο! 

Η τελευταία μου ανάρτηση είχε σαν θέμα την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων και με αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε και σήμερα! 

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ζούσαν σε μια χώρα που το μεγαλύτερο μέρος της αποτελούνταν από έρημο. Η ζωή των ανθρώπων θα ήταν αδύνατη σε τέτοιο περιβάλλον αν δεν υπήρχε το ποτάμι, ο Νείλος, που διασχίζει τη χώρα, από το βορρά προς το νότο και είναι η πηγή της ζωής για την Αίγυπτο. Ο χρόνος για τους αρχαίους Αιγυπτίους καθοριζόταν από τις κινήσεις του ποταμού. Η χρονιά ξεκινούσε, όταν το ποτάμι πλημμύριζε κατά το τέλος Ιουνίου-Ιουλίου. Τότε γιόρταζαν και την πρωτοχρονιά. Υπήρχαν τρεις εποχές, που αποτελούνταν από τέσσερις μήνες η κάθε μια. Η εποχή της πλημμύρας του Νείλου, ακχέτ, η εποχή της σποράς, περέτ, και η εποχή της συγκομιδής, σεμού. Δηλαδή ο χρόνος είχε δώδεκα μήνες των 30 ημερών και στο τέλος της κάθε χρονιάς πρόσθεταν 5 ημέρες για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 365 ημερών που είχε το κάθε έτος. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους αγρότες. Άλλα συνηθισμένα επαγγέλματα ήταν του ψαρά, του αγγειοπλάστη, του μαραγκού, του χρυσοχόου, του εμπόρου, του γραφέα, του γλύπτη κτλ. Ας δούμε μερικά από αυτά καλύτερα:

Οι αγρότες:

Μόλις η πλημμύρα υποχωρούσε και εμφανίζονταν τα χωράφια , το φθινόπωρο, ξεκινούσαν το όργωμα και η σπορά. Το έδαφος μαλακό, υγρό και λιπασμένο από την ιλύ, την πλούσια λάσπη του Νείλου, ήταν έτοιμο να δεχτεί το αλέτρι για το όργωμα, που το τραβούσαν συνήθως δύο αγελάδες. Δίπλα στον γεωργό που κρατούσε το αλέτρι και οδηγούσε τα ζώα, ακολουθούσε και κάποιος άλλος, η σύζυγος ή κάποιο παιδί του γεωργού, ο οποίος έσπερνε, έριχνε δηλαδή τους σπόρους στην οργωμένη γη. Μέχρι να έρθει η ώρα της συγκομιδής, που θα μαζέψουν τη σοδειά δηλαδή, οι αγρότες έπρεπε να ποτίζουν τα χωράφια τους για να έχουν πλούσια σοδειά. Αυτό γινόταν είτε με φράγματα και αρδευτικά κανάλια που έστελναν ελεγχόμενα το νερό μέσα στα χωράφια, είτε με τη χρήση του σαντούφ, ενός χειροκίνητου συστήματος άρδευσης που φαίνεται στην εικόνα.

Καθώς μεγάλωναν τα δημητριακά, έρχονταν οι φοροεισπράκτορες, μέτραγαν τη σοδειά και υπολόγιζαν πόσο φόρο θα πλήρωνε ο ιδιοκτήτης του χωραφιού κατά τη συγκομιδή.Όταν έφτανε η ώρα να θερίσουν τα ώριμα στάχυα, χρησιμοποιούσαν δρεπάνια. Ό,τι μάζευαν το φόρτωναν σε γαϊδουράκια και το πήγαιναν σε αλώνια όπου χώριζαν τον καρπό του σιταριού από το άχυρο. Από εκεί μετέφεραν το σιτάρι σε σιταποθήκες, όπου και το φύλαγαν.

Οι ψαράδες:

Οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν ιδιαίτερα τα ψάρια και το ψάρεμα. Οι επαγγελματίες ψαράδες χρησιμοποιούσαν δύο ειδών δίχτυα. Στα ρηχά χρησιμοποιούσαν μικρά δίχτυα σαν απόχες για να πιάνουν ψάρια μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Για να πιάνουν μεγαλύτερες ποσότητες ψαριών είχαν μεγάλα δίχτυα που σέρνονταν στο βυθό του ποταμού και χρειάζονταν πολλά άτομα για να τα τραβήξουν. Μόλις έπιαναν τα ψάρια τα καθάριζαν και τους έβγαζαν τα λέπια στην όχθη του ποταμού. Μετά μπορεί να τα ξέραιναν και να τα συντηρούσαν σε αλάτι για να τα πουλήσουν ή να τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι. 

Άλλοι τρόποι ψαρέματος ήταν με καμάκια, με τα οποία κάρφωναν τα ψάρια από ψηλά, και με καλάμι και αγκίστρι. Το ψάρεμα ήταν πολύ αγαπημένη δραστηριότητα για τους Αιγύπτιους και αφιέρωναν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτό.

Οι χρυσοχόοι:

Χρυσοχόοι ήταν οι τεχνίτες που έφτιαχναν κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα από πολύτιμα μέταλλα (χρυσός, ασήμι). Εργάζονταν σε εργαστήρια που βρίσκονταν στους ναούς ή στα ανάκτορα.

Οι αγγειοπλάστες:

Ήταν οι τεχνίτες που μετέτρεπαν τον πηλό σε αγγεία κάθε είδους. Αφού ανακάτευαν τον πηλό με τριμμένο άχυρο, πριονίδι ή και κοπριά ακόμα, έβαζαν το μείγμα αυτό σε έναν δίσκο που περιστρεφόταν (τροχός).Ο αγγειοπλάστης με το αριστερό χέρι γύριζε τον τροχό και με το δεξί έδινε στον πηλό το σχήμα του αγγείου που ήθελε να κατασκευάσει. Μετά τα άφηναν να στεγνώσουν, τα ζωγράφιζαν και τα έψηναν σε ψηλούς κυλινδρικούς φούρνους (κλιβάνους).

Τα σπίτια:

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας τάφοι και ναοί των Αιγυπτίων ενώ οι πόλεις και τα σπίτια τους είναι εντελώς κατεστραμμένα. Ο λόγος είναι απλός: τα σπίτια και τα βασιλικά ανάκτορα ήταν χτισμένα από πλίνθους δηλαδή πήλινα τούβλα ξεραμένα στον ήλιο, υλικό το οποίο φθείρεται πολύ γρήγορα, ενώ οι ναοί και οι τάφοι είναι κατασκευασμένοι από πέτρα.

Τα πολύ φτωχικά σπίτια ήταν μάλλον φτιαγμένα από σκέτη λάσπη και άχυρο. Είχαν μόνο ένα δωμάτιο και δεν ήταν ιδιαίτερα άνετα. Παρείχαν απλώς προστασία από τη ζέστη, το κρύο και τους ανέμους. Τα σπίτια των αγροτών ή των εργατών ήταν λίγο πιο προσεγμένα καθώς είχαν περισσότερα δωμάτια και αυλή που ήταν κλεισμένη γύρω-γύρω μ’ έναν τοίχο. Σ’ αυτή την αυλή έμεναν τα ζώα τους, φύλαγαν τις προμήθειές τους σε τρόφιμα, π.χ. το σιτάρι του σπιτιού και τα εργαλεία του ιδιοκτήτη ανάλογα με τη δουλειά που έκανε. Στο κεντρικό κτίσμα υπήρχε το καθιστικό και στο πίσω μέρος του σπιτιού μία κρεβατοκάμαρα και μία κουζίνα. Μεγάλο μέρος της ημέρας περνούσαν οι γυναίκες και τα παιδιά στην ταράτσα, όπου ήταν πιο δροσερά. Τα έπιπλα ήταν λιγοστά, σκαμνιά τραπεζάκια, καλάθια, ξύλινα κουτιά και για τον ύπνο, ψάθες στο πάτωμα.

Τα πλούσια σπίτια φυσικά ήταν μεγάλα και πολυτελή. Τεράστιοι χώροι υποδοχής, πολλά υπνοδωμάτια, λουτρά, τουαλέτες, κουζίνες, δωμάτια υπηρετών, στάβλοι, αποθήκες, κήποι, λίμνες. Και φυσικά όλα αυτά ήταν περιτριγυρισμένα από ένα ψηλό τείχος. Οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν πολύ τους κήπους και φρόντιζαν ακόμη και οι πιο φτωχοί να διατηρούν κάποια φυτά έξω από τα σπίτια τους.
Όπως είναι φυσικό και συμβαίνει και σήμερα στα χωριά τα σπίτια ήταν πολύ πιο ευρύχωρα, ενώ αντίθετα στις πόλεις τα σπίτια ήταν στενά, στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο και πολυόροφα.

Φαγητό:

Η βασική τροφή των Αιγυπτίων ήταν το ψωμί και η μπύρα, τα οποία και έφτιαχναν στο σπίτι. Αγαπούσαν πολύ το κρέας κι έτρωγαν μοσχαρίσιο, αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας ανάλογα με τα ζώα που εξέτρεφαν. Φυσικά αυτό ίσχυε για τους πλούσιους, γιατί οι φτωχοί κρέας έτρωγαν μόνο σε κάποιες μεγάλες γιορτές. Οι κότες και τα κοκόρια δεν ήταν τότε γνωστά, έτρωγαν όμως πουλερικά όπως χήνες, πάπιες αγριόπαπιες και περιστέρια. Έτρωγαν πάρα πολλά λαχανικά, που καλλιεργούσαν στα περιβόλια τους, όπως κρεμμύδια, πράσα, ραδίκια, σκόρδα, αγγούρια και μαρούλια. Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και οι μπανάνες τους ήταν άγνωστα, είχαν όμως καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια, χουρμάδες και σύκα. Τους άρεσε πολύ το γάλα κι έφτιαχναν με αυτό τυρί και βούτυρο. Δεν είχαν ζάχαρη και χρησιμοποιούσαν μέλι ή χαρουπόμελο για να γλυκαίνουν τις τροφές τους. Αγαπημένη συνήθεια των φτωχών ήταν να μασουλάνε το μέσα μέρος των κοτσανιών του πάπυρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αιγύπτιοι, δεν χρησιμοποιούσαν μεγάλα τραπέζια γύρω από τα οποία έτρωγαν όλοι μαζί. Έτρωγαν σε μικρά χαμηλά τραπεζάκια μόνοι τους ή το πολύ δύο μαζί. Συνήθως έτρωγαν με τα δάχτυλα.

Οικογενειακή ζωή:

Η οικογένεια ήταν πάρα πολύ σημαντική για τους Αιγύπτιους . Οι γυναίκες ήταν ίσες με τους άνδρες και οι άνδρες τιμούσαν τις συζύγους τους. Μετά το γάμο η γυναίκα ήταν η αρχόντισσα του σπιτιού και υπήρχε σεβασμός και αγάπη ανάμεσα στο ζευγάρι. Επίσης οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν πολύ τα παιδιά είτε αυτά ήταν αγόρια είτε κορίτσια. Τα παιδιά ακολουθούσαν συνήθως το επάγγελμα του πατέρα τους, και γι’ αυτό από μικρή ηλικία τα αγόρια τον ακολουθούσαν στη δουλειά για να μάθουν ν’ ασκούν το κάθε επάγγελμα. Τα κορίτσια έμεναν στο σπίτι και μάθαιναν τις οικιακές δουλειές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βοηθούσαν και οι γυναίκες τους άνδρες τους στις εξωτερικές δουλειές όταν χρειαζόταν, όπως π.χ. με την σπορά. 

Εκτός από τις δουλειές στους Αιγύπτιους άρεσε πολύ και η διασκέδαση. Αγαπούσαν να απολαμβάνουν χρόνο στον κήπο και οι μεγάλοι να παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια σαν το σκάκι και την ντάμα. Ήταν μανιώδεις παίκτες. Τους ευχαριστούσε η μουσική, το τραγούδι και να ακούν ωραίες ιστορίες. Επίσης, λάτρευαν το κυνήγι και το ψάρεμα. Τα παιδιά έπαιζαν παιχνίδια που έμοιαζαν με τα βαρελάκια, ομαδικά παιχνίδια, τρέξιμο με διάφορους αστείους τρόπους (με τα γόνατα ή κρατώντας τα πέλματα με τα χέρια τους), έριχναν το ακόντιο σε στόχο σχεδιασμένο στο έδαφος, πάλευαν, έπαιζαν μπάλα. Τα κορίτσια, ασχολούνταν στον ελεύθερο χρόνο τους με τον χορό, εκτός από τα άλλα τους παιχνίδια. 

Ανακοίνωση:

Φίλοι μου Μυθολόγοι,ζητάω τη συμπαράσταση σας σ’ένα project που έχω κατά νου!Ήδη κάποιοι ανταποκριθήκατε και τους ευχαριστώ θερμά!Θα ήθελα να μου στείλετε με προσωπικό μήνυμα στον προσωπικό μου λογαριασμό,αποφθέγματα,στίχους από ποιήματα ή τραγούδια,παροιμίες και γενικά οτιδήποτε αποτελεί για σας στάση ζωής και το ακολουθείτε μαζί με το ονοματεπώνυμο σας ή όπως θα θέλατε να εμφανίζεστε και μαζί με το ονοματέπωνυμο εκείνου που το είπε, για να φτιάξω ένα μεγάλο κολάζ και να το αναρτήσω εδώ!Φυσικά θα γίνει επισήμανση των ονομάτων σας! 

Επίσης λέω να αφιερώσω μια από τις μέρες που αναρτώ,σε δικές σας δημοσιεύσεις!Οπότε αν έχετε διαβάσει ιστορίες,παραμύθια,ποιήματα,μύθους,παραδόσεις ή το οτιδήποτε έχει να κάνει με την κοινότητα μας,παρακαλώ στείλε μου προσωπικό μήνυμα πάλι στο προσωπικό μου λογαριασμό και εγώ θα δημοσιεύω ένα ή περισσότερα(ανάλογα με το μέγεθος) κάθε φορά και φυσικά θα γίνεται αναφορά του ονόματος.Για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων παρακαλώ πολύ να αναφέρετε ονόματα όπου υπάρχουν. 

Για να βρεθείτε στο προφίλ μου και να μου στείλετε μήνυμα αρκεί να πατήσετε πάνω στ’όνομά μου στην αρχή της δημοσίευσης! 

Παρακαλώ πολύ βοηθήστε με σε αυτήν μου την απόπειρα να κάνουμε πιο πλούσια τη σελίδα μας,είτε στέλνοντας οι ίδιοι είτε κοινοποιώντας τη συγκεκριμένη ανάρτηση για να το δουν και άλλοι!!

Ευχαριστώ από καρδιάς! 

Σας εύχομαι ένα όμορφο βράδυ!! 

Πηγές:

Ευχαριστώ θερμά το site http://www.mikrosanagnostis.gr/ για την όλη έρευνα που διάβασα!!Ήταν πραγματικά εκπληκτική! 

Τα βιβλία που αντλήθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με το site:

– Ο τάφος του Τουταγχαμών: Ανακαλύψτε τα μυστικά και τους θησαυρούς της αρχαίας Αιγύπτου / Τζεν Γκριν/Explorer

– Απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών για την Αίγυπτο / Emmanuelle Paroissien
Η αρχαία Αίγυπτος: Οι Φαραώ: Οι μούμιες: Τα ιερογλυφικά / Dimitri Casali
Περιπλάνηση σε μία αιγυπτιακή πυραμίδα / Jacqueline Morley/Modern Times

– Αρχαία Αίγυπτος: Πάνω από 50 αυτοκόλλητα/Susaeta

– Κλεοπάτρα: Ανακάλυψε τον κόσμο της Κλεοπάτρας μέσα από το ημερολόγιο της Νεφερτίτης / Αντέλ Τζέρας/Βιβλιοφόρος

– Με δυο πατρίδες / Σοφία Γιαλουράκη/Βιβλιόφωνο

– Time for Kids: Αίγυπτος και πρώτοι πολιτισμοί: Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια / Συλλογικό έργο, Alejandro Lingenti, Diana Malizia, Sissi Ciosescu/Έθνος

-Αρχαία Αίγυπτος: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε / Simon Cox
Η αρχαία Αίγυπτος αποκαλύπτεται / Πίτερ Κρισπ/Εκδόσεις Πατάκη

-Αρχαία Αίγυπτος: Ταξιδιωτικός οδηγός της Αιγύπτου την εποχή των Φαραώ / Sally Tagholm/Ελληνικά Γράμματα

– Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια / Σοφία Γιαλουράκη/Ερευνητές

– Προϊστορία και Αίγυπτος / Gloria Verges, Oriol Verges/Κέδρος

– Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτος: Το μεγαλείο της Αρχαίας Ελλάδας και το μυστήριο της Αρχαίας Αιγύπτου / Neil Grant/Κουτσουμπός Π.

– Η ζωή και ο πολιτισμός στην αρχαία Αίγυπτο / Neil Morris/Μαλλιάρης Παιδεία

– Αρχαία Αίγυπτος / Ανν Μίλαρντ/ Μίνωας

– Πυραμίδα / Πίτερ Κρισπ/Πλατύπους

Μυθολογία και ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου
Τουταγχαμών: Το µυστήριο της χρυσής µάσκας: Βιβλιοπάζλ: Κάτω από κάθε παζλ ανακαλύψτε συναρπαστιιές πληροφορίες / Niki Horin

Σαββάλας:

Αρχαία Αίγυπτος / Sarah Eason
Αρχαία Αίγυπτος: Συναρπαστικό τρισδιάστατο βιβλίο-παιχνίδι
Ένα τρισδιάστατο ταξίδι στην αρχαία Αίγυπτο: Τρισδιάστατες εικόνες, παραθυράκια που κρύβουν µυστικά και πολλές άλλες εκπλήξεις!
Ο πολιτισμός και οι άνθρωποι στην αρχαία Αίγυπτο: 5 εκπληκτικά παζλ με 24 κομμάτια
Αρχαία Αίγυπτος: Περιέχει pop-up, παραθυράκια και κινούμενες εικόνες / John Malam
Η αρχαία Αίγυπτος: Ανακαλύψτε τα μυστικά των αρχαίων Αιγυπτίων / Andrew Langley

Θέλω να ξέρω γιατί χτίστηκαν οι πυραμίδες: Και άλλα ερωτήματα για την αρχαία Αίγυπτο / Philip Steele/Σίρις

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: