Passipoularidou’s Weblog

Σεπτεμβρίου 24, 2013

Φίδια και ιστορία των Κυκλάδων

Filed under: Uncategorized — passipoularidou @ 11:30 πμ

 

Φίδια και ιστορία των Κυκλάδων
Πάμε πάλι στην Ιστορία των Κυκλάδων. Η άποψή μου είναι ότι δεν έπρεπε να διδάσκεται ένα κοινό βιβλίο Ιστορίας σε όλα τα σχολεία της χώρας, αλλά η έμφαση να δίνεται στις τοπικές ιστορίες, οι οποίες θα ανοίγονται στις γενικότερες. Το σχήμα λ.χ. για την Πάρο θα έπρεπε να είναι: Ιστορία της Πάρου-Ιστορία των Κυκλάδων-Ελληνική Ιστορία-Ευρωπαϊκή-Παγκόσμια. Απ’ τον τόπο μας αρχίζουμε και με βάση αυτόν βλέπουμε, κατατάσσουμε και στερεώνουμε στη μνήμη μας τα παγκόσμια γεγονότα. Αν δινόταν κοινό βιβλίο αυτό θα έπρεπε να ασχολείται με τεχνικές εκμάθησης ιστορίας και πάνω σ’ αυτό πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για το ρόλο του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας, του υπολογιστή και άλλων πολλών μέσων και «κόλπων». Αφού αυτό δεν γίνεται θα πρότεινα σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς (που βρίσκονται στις Κυκλάδες λ.χ.) να βάζουν κάθε φορά το ερώτημα και να βρίσκεται απάντηση: Στη συγκεκριμένη εποχή που μελετούμε (λ.χ. εποχή των Σταυροφοριών, εποχή του Λούθηρου, εποχή του Ναπολέοντα κ.λ.π.) σε ποια κατάσταση ήταν η Πάρος και οι Κυκλάδες; 
Ας ρίξουμε μια πολύ σύντομη ματιά τώρα στο θέμα «Φίδια και Κυκλαδική ιστορία» και τα ξαναλέμε:

Το σύμβολο του Ασκληπιού ήταν το ραβδί με το φίδι, που ήταν πανάρχαιο σύμβολο της ιατρικής, γιατί θεωρείται ότι ζει μεταξύ του επάνω και κάτω κόσμου ή ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα. Ο Ασκληπιός λατρεύτηκε στην Πάρο και πρόσφατα το Ασκληπιείο διαμορφώθηκε σε θαυμάσιο αρχαιολογικό χώρο. Ο Τριπτόλεμος, ευνοούμενος της θεάς Δήμητρας, που λατρεύτηκε στην Πάρο, Νάξο, Άνδρο και άλλα νησιά, με φτερωτό άρμα που το έσερναν φίδια διέτρεχε τη γη και έσπερνε σιτάρι. Ήταν ο πρώτος ιερέας που διέδωσε τη λατρεία της Δήμητρας στην Πάρο. Σε μια απ’ τις δεκάδες μαρμάρινες σαρκοφάγους που βρίσκονται στην Πάρο υπάρχει σκαλισμένη τρεις φορές η μορφή του Αγαθοδαίμονος με μορφή φιδιού που ταυτίζεται με το θεό Διόνυσο, ο οποίος ιδιαίτερα λατρεύτηκε στα νησιά των Κυκλάδων. 
Θάμνος διαδεδομένος της Μεσογειακής χλωρίδας (άγριο κυπαρίσσι) ονομάζεται στην Πάρο φίδα. Έχουμε και άλλα φυτά που έλαβαν από τα φίδια το όνομά τους. Δρακάκι, δρακοντιά, πράσσο του φιδιού, φαρμακιά, φιδάγκαθο, φιδόχορτο. Η Τήνος βαφτίστηκε έτσι μάλλον από τη φοινικική λέξη tannoth που σημαίνει φίδι. Εξ’ άλλου και το αρχαίο της όνομα ήταν Οφιούσα. Η Ανάφη κατά μία εκδοχή πήρε το όνομά της από την ανυπαρξία φιδιών. Αν-όφις=Ανάφη. Το μεγαλύτερο νησάκι της Σχοινούσας λέγεται Φιδού. Σε Μυκηναϊκή οινοχόη στη Νάξο εικονίζονται φίδια (12ος αιώνας π.Χ.). Σε αρχαία νομίσματα της Σίφνου εικονίζεται αετός με φίδι στο ράμφος. Σήμερα γίνεται λόγος για τη Μήλο και την κόκκινη οχιά της, που έρχονται να την πιάσουν λαθρέμποροι του εξωτερικού και να την εμπορευτούν, καθώς το δηλητήριο της γίνεται πολύτιμο φάρμακο.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: