Passipoularidou’s Weblog

Ιανουαρίου 7, 2015

Ανακαλύφθηκε ιερό αφιερωμένο στη χθόνια θεότητα «Ειλείθυια»

Filed under: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ — passipoularidou @ 8:03 πμ

 

Ανακαλύφθηκε ιερό αφιερωμένο στη χθόνια θεότητα «Ειλείθυια»

by  http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/politismos/anakalyfthike-iero-afieromeno-sti-hthonia-theotita-eileithyia

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

(01/01/2015 09:39)

http://www.patrisnews.com/sites/default/files/styles/655x385/public/field/news/image/neo_iero.jpg

Στη χθόνια γυναικεία θεότητα και προστάτιδα του τοκετού, Ειλείθυια, είναι αφιερωμένο -βάσει των περιγραφών – το νέο ιερό που ανακαλύφθηκε στην Ολυμπία, στους πρόποδες του Κρονίου λόφου. Η Αρχαιολογική σκαπάνη, έφερε στο φως εντυπωσιακά ευρήματα και οδηγεί στο συμπέρασμα, όπως σημείωσε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Γεωργία Χατζή – Σπηλιοπούλου, ότι «…τα πραγματικά όρια του ιερού του Διός και της Άλτεως, δεν μας είναι ακόμα απολύτως γνωστά».

Η επίσημη παρουσίαση του εντυπωσιακού ιερού, έγινε στην ξεχωριστή και συγκινητική εκδήλωση «Έργον 2012-2014» που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Δεκέμβρη, στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Ολυμπίας..

Αρχαίο Γυμνάσιο, Δήμητρα Χαμύνη, Κρόνιος Λόφος

Η πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο ενότητα του πολυσχιδούς έργου που παρουσιάζει κάθε χρόνο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, είναι αυτή τωνανασκαφών.  Είναι ήδη γνωστό, πως από τις αρχές του έτους βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη και σημαντικότατη ανασκαφή αποκάλυψης του Αρχαίου Γυμνασίου (σ.σ σήμερα τα κατάλοιπα του είναι εμφανή σε μήκος 78 μέτρων), έργο χρηματοδοτούμενο από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Στο ίδιο, εντάσσονται επίσης τα έργα ανάδειξης και προστασίας του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, η στήριξη του αναλημματικού  τοίχου στα  άνδηρα των Θησαυρών του Κρονίου Λόφου καθώς και η μετατόπιση – ανατολικότερα – της σημερινής εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, κάτω από την οποία διέρχεται τμήμα του Αρχαίου Γυμνασίου.

Αφιερωμένο στη χθόνια θεότητα Ειλειθύια

Το 2011, κατά την διάρκεια των εργασιών τοποθέτησης του αγωγού του μεγάλου έργου ύδρευσης από το Ερύμανθο,  – τμήμα του οποίου διέρχεται  μέσα από τον Κρόνιο Λόφο και τους λόφους γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείου – το οποίο επέβλεπε η Εφορεία Αρχαιοτήτων, βορειοδυτικά του Κρονίου και κοντά στο μουσείο, δηλαδή στο άμεσο περιβάλλον της ιερής Άλτης, εντοπίστηκε ένα ρωμαϊκό κτήριο. Η ανασκαφική έρευνα, στους τρεις εσωτερικούς χώρου του κτηρίου, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κατά την τριετία 2012-2014, με υπεύθυνη την Έφορο Αρχαιοτήτων κα Χατζή – Σπηλιοπούλου και με την επίβλεψη της αρχαιολόγου κας Λουμιώτη-Γουρλομάτη και του συντηρητή κ.Καλπάκου. Τα αποτελέσματα της ανασκαφής, είναι εντυπωσιακά και άκρως ενδιαφέροντα, όχι μόνο ως προς την δομή του κτιρίου αλλά και ως προς τα ευρήματα, τα οποία αποκάλυψαν και την «ταυτότητα» του ιερού. «Το κτήριο ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου – αρχές του 4ου αιώνα π.Χ, ενώ παρουσιάζει διαδοχική χρήση τουλάχιστον από τη γεωμετρική έως και την ύστερη ρωμαϊκή εποχή. αποκαλύφθηκε βωμός και δυο τράπεζες προσφορών και πληθώρα λατρευτικών αναθημάτων, ποικίλων ειδών και υλών. Τα περισσότερα είναι χάλκινα και πολλά κάτοπτρα, δυο από τα οποία φέρουν επιγραφές που αποδεικνύουν πως το ιερό, ήταν αφιερωμένο στην χθόνια γυναικεία θεότητα και προστάτιδα του τοκετού Ειλειθυια», εξηγεί η κα Χατζή.

Δεδομένου του γεγονότος, ότι ο Κρόνιος Λόφος συγκεντρώνει πλήθος δοξασιών και μύθων για την Ολυμπία –  που έχουν ιστορικό υπόβαθρο – είναι προφανές, και το οποίο πολλάκις έχει επισημανθεί από αρχαιολόγους και δη την Έφορο Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Γεωργία Χατζή – Σπηλιοπούλου, ότι η ιερή Άλτη και ο περιβάλλον χώρος της έχουν πολλά και εντυπωσιακά ακόμα να αποκαλύψουν!

Νάνσυ Σπυροπούλου

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: