Passipoularidou’s Weblog

Μαΐου 17, 2015

Η εκπληκτική άγνωστη διαδικασία της συγκομιδής κανέλας!πηγή

Filed under: Uncategorized — passipoularidou @ 4:13 μμ

Η εκπληκτική άγνωστη διαδικασία της συγκομιδής κανέλας!

Είναι πράγματι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική η ιστορία της κανέλας, όπως και όλων των μπαχαρικών άλλωστε! Στον αρχαίο κόσμο ήταν γνωστή ως κιννάμωμον, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική ονομασία του φυτού αυτού, το οποίο βεβαίως οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν δει ποτέ. Οι Ρωμαίοι αργότερα χρησιμοποίησαν τη λέξη cannella, υποκοριστικό της λέξης canna (δηλαδή καλάμι ή σωλήνας) εξαιτίας του σχήματος που είχε ο διπλωμένος φλοιός στην εμπορεύσιμη μορφή του. Η πραγματική κανέλα, γνωστή και ως «κανέλα Κεϋλάνης», παράγεται από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου Cinnamomum verum. Από ορισμένα άλλα είδη του γένους Cinnamomum παράγεται η κάσσια.

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά στον κόσμο, που χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική αλλά και σε αρκετούς άλλους τομείς. Αν και είναι όμως ευρέως γνωστή, η διαδικασία παραγωγής της είναι εντελώς άγνωστη στους περισσότερους. Η κανέλα είναι στην πραγματικότητα ο φλοιός από τον κορμό ενός δέντρου. Υπάρχουν δύο βασικά είδη: Η κανέλα Ceylon που παράγεται κατά 90% στη Σρι Λάνκα και θεωρείται η αυθεντική και η κανέλα από παρεμφερή δέντρα της ίδιας οικογένειας που αναφέρεται σαν Cassia με κύρια παραγωγό την Ινδονησία. Η συγκομιδή είναι δύσκολη και κουραστική αλλά συναμα συναρπαστική για όλους εμάς που την αγνοούμε.

Η κανέλα που γνωρίζουμε είναι ένα λεπτό στρώμα στο εσωτερικό του φλοιού του δέντρου που την παράγει. Ο φλοιός αφαιρείται από τον κορμό και στη συνέχεια αποξύνεται ώστε να αφαιρεθεί το εξωτερικό του μέρος και να μείνει μια φλούδα πάχους 0,5 χιλιοστών. Κόβεται σε λωρίδες οι οποίες αφήνονται να στεγνώσουν με αποτέλεσμα να δημιουργούν τα ρολάκια που γνωρίζουμε. Τέλος τα ρολάκι κόβονται σε μικρότερα τμήματα 5 έως 10 εκατοστών και είναι έτοιμα για την αγορά.

perierga.gr - Η εκπληκτική άγνωστη διαδικασία της συγκομιδής κανέλας!

Η διαφορά στη διαδικασία συγκομιδής ανάμεσα στα δύο είδη κανέλας είναι ότι στην αυθεντική κανέλα τα δέντρα είναι μικρά (2 ετών), ύφους περίπου 2 μέτρων, τα οποία κόβονται και στη συνέχει επεξεργάζονται ενώ στην κανέλα Cassia ο φλοιος αφαιρείται από το δέντρο που είναι μεγάλο και φτάνει τα δέκα μέτρα ύψος. Το 90% της κανέλας που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι τύπου Cassia και μπορείτε να το αναγνωρίσεται από το πάχος του ξύλου και το πόσο “τυλιγμένο” είναι.

Πηγές¨http://www.globalview.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83/

http://perierga.gr/2015/05/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82/

Martin GaethlichΕίναι πράγματι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική η ιστορία της κανέλας, όπως και όλων των μπαχαρικών άλλωστε! Στον αρχαίο κόσμο ήταν γνωστή ως κιννάμωμον, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική ονομασία του φυτού αυτού, το οποίο βεβαίως οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν δει ποτέ. Οι Ρωμαίοι αργότερα χρησιμοποίησαν τη λέξη cannella, υποκοριστικό της λέξης canna (δηλαδή καλάμι ή σωλήνας) εξαιτίας του σχήματος που είχε ο διπλωμένος φλοιός στην εμπορεύσιμη μορφή του. Η πραγματική κανέλα, γνωστή και ως «κανέλα Κεϋλάνης», παράγεται από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου Cinnamomum verum. Από ορισμένα άλλα είδη του γένους Cinnamomum παράγεται η κάσσια. Και τέλος μια μικρή διόρθωση: στην πάνω-πάνω φωτογραφία  ( την οποία δεν συμπεριέλαβα στο άρθρο μου αλλά περιέχεται στο άρθρο του perierga.gr  http://perierga.gr/2015/05/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82/ και την οποία αναρτώ παρακάτω ) δεν απεικονίζεται φυτεία με το δέντρο της κανέλας αλλά φελλόδρυς (ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον φυτό, είδος βελανιδιάς, από το οποίο παράγεται ο φελλός).
ενώ ετούτες εδώ είναι φελλόδρυες
Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: