Passipoularidou’s Weblog

Απρίλιος 8, 2016

Κατατοπιστική περίληψη για τον ορυκτο πλούτο των Κυκλάδων.

Filed under: Uncategorized — passipoularidou @ 4:13 μμ

Οι λίθοι κεκράξονται
«Μες τις πέτρες άνθισα και μεγάλωσα» γράφει Ελύτης («Άξιον Εστί») και μια ιδέα είναι να ακούσουμε την ιστορία, όπως την διηγούνται οι πέτρες. Μέσα στις πιο ταξιδεμένες, τις πιο σπουδαίες των Κυκλάδων είναι ο οψιδιανός, η μυλόπετρα (τραχείτης), το μάρμαρο, τα ορυκτά σιδήρου, ο καολίνης της Μήλου και άλλες πολλές.
Σε ορισμένες περιόδους κάθε νησί συνδέθηκε με τις δικές του πέτρες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-Η Αμοργός δίνει βωξίτη που ταξιδεύει από το 1929-1940 στην Ιαπωνία.
-Η Αντίπαρος για μεγάλο διάστημα συνδέεται με τα τέσσερα ορυκτά της. Του σιδήρου, του μαγγανίου, του ψευδαργύρου και του μολύβδου.
-Η Δήλος δίνει περίφημους γρανίτες.
-Η Κέα παράγει τη μίλτο, ορυκτό που χρησιμοποιήθηκε στην αγγειογραφία, τη ναυπηγική και τη φαρμακευτική.
-Η Μήλος είναι το νησί που συνδέθηκε με τα πετρώματά του περισσότερο και σε όλες τις εποχές. Από το 8.000 π. Χ. εξάγεται ο οψιδιανός. Αυτό συνεχίζεται για πολλούς αιώνες. Αργότερα έχουμε την μεγάλη εξορυκτική δραστηριότητα που διαμορφώνει καταστάσεις για προβληματισμό και μελέτη στο νησί. Εξάγεται η μυ-λόπετρα για τα γύρω νησιά και πολλά ορυκτά βρίσκουν αγορές στο εξωτερικό. Η Μήλος βγάζει θειάφι, περλίτη, μπεντονίτη, καολίνη, βαρύτη (αργυρούχος βαρυτίνη). Δεν υπάρχει άλλο νησί με τόσο σπουδαία γεωλογία.
-Η Μύκονος για μεγάλο διάστημα λειτουργεί ορυχεία βαρύτη, που παύουν να λειτουργούν μετά από ένα δυστύχημα.

  Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη Καλημέρα, φίλε και δάσκαλε ΧΡΙΣΤΟΣ! Σημαντικές πληροφορίες για τις Κυκλάδες, γενικά. Θα μου επιτρέψετε όμως, ως Μυκονιάτισσα, ως κόρη εργαζομένου στα Μεταλλεία, και κυρίως επειδή τα τελευταια χρόνια διενεργώ επισταμένη έρευνα ώστε να καταγραφεί ιστορικά το κεφάλαιο «Η Μεταλλία κι οι Μεταλλειώτες στη Μύκονο», να πω με βεβαιότητα ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα Μεταλλεία της Μυκόνου έκλεισαν εξαιτίας του τελευταίου θανατηφόρου. Αυτό συνέβη στις 26-12-1978. Το Μεταλλείο έπαυσε τη λειτουργία του το 1983 -τυπικά το 1986-, επειδή δεν υπήρχε πια επαρκής ποσότητα μεταλλεύματος ώστε να είναι συμφέρουσα η συνέχιση των εργασιών του. Με εκτίμηση πάντα και σεβασμό στο πρόσωπό σας και τις γνώσεις σας.
-Η Νάξος δίνει μάρμαρο για τα Κυκλαδικά ειδώλια και για μεγάλο διάστημα η ιστορία της συνδέεται με το σκληρότατο σμυρίγλι, απ’ το οποίο φτιάχνονται τα σμυριδόχαρτα και οι σμυριδοτροχοί.
-Η Πάρος προικίστηκε με το καλύτερο μάρμαρο του κόσμου, το πιο διάφανο. Αν πούμε μάρμαρο τρέχουν μαζί και άλλες λέξεις. Κυκλαδικά ειδώλια, αρχαία και νέα λατομεία, Αφροδίτη της Μήλου, Ερμής του Πραξιτέλη, Εκατονταπυλιανή, αγάλματα, σπίτια, καλντερίμια, επιγραφές, Πάριο Χρονικό, Αρχίλοχος ο Πάριος, σπήλαια, διαδρομή του νερού, ασβέστης, καμίνια. Ένα διάστημα (στη δεκαετία του 1950) λειτούργησε στο νησί ορυχείο μαγγανίου (πυρολουσίτης).
-Η Σαντορίνη παρακολουθεί τις εκρήξεις του ηφαιστείου της και χτίζει τα σπίτια της με τις πέτρες του ηφαιστείου (Απ’ τις πέτρες της καταστροφής έχτισε τα καινούρια της σπίτια). Λειτούργησαν μέχρι πρόσφατα ορυχεία θηραϊκής γης και ελαφρόπετρας.
-Η Σέριφος κάποιον καιρό έχει μεταλλωρύχους από άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η πρώτη απεργία και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων δίνουν το 1916 μια δραματική στιγμή για την ιστορία του νησιού με νεκρούς και τραυματίες. Η Σέριφος είναι η μάνα του σιδήρου.
-Η Σίφνος συνδέθηκε με τα ορυκτά της και τα αργιλικά χώματα που γέννησαν σπουδαίους πηλοπλάστες. Αυτοί με ένα τροχό γύριζαν τα νησιά του Αιγαίου στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι Σίφνιοι έστελναν το 1/10 της παραγωγής χρυσού στους Δελφούς σε σχήμα αυγού. Τα μισά απ’ τα μέχρι σήμερα ευρεθέντα αντικείμενα μολύβδου-αργύρου της πρώιμης Κυκλαδικής εποχής έχουν κατασκευαστεί από μετάλλευμα της Σίφνου.
-Στη Σύρο λειτουργεί το 1874 εργοστάσιο γυαλιού από χαλαζιακή άμμο και πολλά εργαστήρια κεραμικής.
-Στην Τήνο ο σχιστόλιθος έδωσε ζωή στους 1.007 περιστεριώνες της. Κάποιο διάστημα έκανε εξαγωγή πράσινου μάρμαρου και τάλκη (ορυκτό απ’ το οποίο φτιάχνεται το ταλκ).
Οι Κυκλαδίτες δεν ήταν μόνο γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, ναυτικοί, αλλά και μεταλωρρύχοι και λατόμοι.

Ιωάννης Βασιλειόπουλος Προσθέτω την Κίμωλο »ΑΡΖΕΝΤΙΕΡΑ» την ονόμαζαν οι Βενετοί για τα αργυρούχα μεταλλεία της ,από την αρχαιότητα ήταν γνωστή και η κιμωλία την χρησιμοποιούσαν στην ιατρική ‘. στους νεότερους χρονους ηταν το »κονδύλιον» για γραφη΄στούς μαυροπίνακες….Σημειώνω και τα νησάκια Μάκαρες (ανάμεσα Νάξο-Δονούσα)στό ένα εξ’ αυτόν που ονομάζεται »Μεταλλείο γίνονταν εξόρυξις »Μαλτεζόπλακας» ασβστολιθικό μαλακό πέτρωμα για την διακόσμηση κτιρίων

 
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ's photo.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ's photo.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ's photo.
Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: